marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zákazníci kúriaci elektrinou

Zvážte možnosť preradenia odberného miesta do výhodnejšej tarify

Rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) dôjde od apríla 2021 k zvýšeniu cien elektriny pre niektorých odberateľov, v dôsledku nárastu fixnej zložky tarify za distribúciu elektriny domácnostiam kúriacim elektrinou (tzv. kúrenári). Týka sa to predovšetkým domácnosti na území spadajúcom pod Stredoslovenskú distribučnú, a.s. (SSD) so sadzbou D8 a domácnosti na území Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD) so sadzbou D5. V tejto súvislosti písomne oslovil dodávateľ elektrickej energie a zemného plynu spoločnosť Energie2, a.s., svojich odberateľov, ktorých sa to týka a ponúkol im možnosť zmeniť tarifu.

Energie2 oslovuje zákazníkov kúriacich elektrinou

Prevádzkový riaditeľ Energie2, a. s., Mgr. Peter Poláček k tomu uvádza: ,,Účtovaním nových distribučných cien zo strany spoločnosti SSD môže nastať situácia, že zákazníkom už nemusí vyhovovať súčasná sadzba D7 (pre chatárov). Preto im odporúčame aby analyzovali možnosť prechodu do inej sadzby. Jej výhodnosť sa odvíja od výšky ročnej spotreby elektriny na odbernom mieste. Sadzba D7 je dvojpásmovou sadzbou pre víkendový režim, ktorá znevýhodňovala zákazníkov využívajúcich chaty aj počas týždňa. Po zmene budú ceny v tejto tarife v roku 2021 rovnaké ako pri sadzbe D1. Ďalšia sadzba, pri ktorej je na zváženie jej zmena , je D8 pre akumulačné vykurovanie. Pri tejto sa skracuje trvanie nízkej tarify (NT) cez víkend z 10 hodín na 8 hodín. Od 1.1.2021 do 31.3.2021 bude pri nej aplikovaná cena 1,15 €/mesiac/odberné miesto a od 1.4.2021 bude cena 6,58 €/mesiac/odberné miesto. Odporúčame taktiež prehodnotiť výhodnosť sadzby vzhľadom k výške ročnej spotreby elektriny na odbernom mieste, ako príklad uvádzame rozdiel medzi sadzbami D8 a D1 pri spotrebe 1000 kWh. Tu je úspora 15,24 € ročne pri prechode na D1.“


K lepším cenám môžu pomôcť 3 kroky
ÚRSO pokladá zvýšenie v kúrenárskych tarifách za nevyhnutné a rieši sa tým podľa neho historická deformácia cien. Pre domácnosti má aj iné odporúčania na optimalizáciu cien. Okrem zmeny taríf je to aj výber cenovo najvýhodnejšieho dodávateľa a preverenie si veľkosti ističa u distribučnej spoločnosti. Príslušná distribučná spoločnosť (SSD,VSD) by mala overiť, či je potrebné optimalizovať veľkosť ističa, prípadne splniť iné technické podmienky podľa zvolenej tarify na odbernom mieste. Pri niektorých distribučných tarifách je veľkosť ističa (v ampéroch) podkladom na výšku stálej mesačnej platby. Vtedy ak máte istič predimenzovaný platíte zbytočne veľa.
,,Energie2 má jedny z najlepších cien na trhu, dlhodobo priemerne nižšie ako sú ceny dominantných dodávateľov. Náš zákaznícky servis poskytuje aj možnosť informovať sa v zákazníckom centre telefonicky, alebo emailom na prehodnotenie a odporučenie vhodnej tarify v dodávke a distribúcii elektriny tak, aby sa zmeny „kúrenárskych“ sadzieb dotkli odberateľov čo najmenej,“ uzatvára P.Poláček.
Ďalšie informácie sú na www.energie2.sk, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. , infolinka: 0850 166 066

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.