marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

PU bude testovať každý pondelok

Foto: testovanie na PU Foto: testovanie na PU Radomír Kreheľ

 

Prešovská univerzita v Prešove (PU) už po druhýkrát zriadila vo svojich priestoroch špeciálne odberové miesto.

Je určené na testovanie zamestnancov, ktorých charakter práce neumožňuje prácu formou home office. Testovanie s využitím vlastných zdravotníkov bude univerzita realizovať každý pondelok v priebehu mesiaca február.

Po úspešnom otestovaní takmer 500 zamestnancov univerzity na konci januára sa Prešovská univerzita, vzhľadom na epidemickú situáciu a nové vládne opatrenia, rozhodla znova pustiť do testovania svojich zamestnancov. Testovanie na prítomnosť infekčného respiračného ochorenia COVID-19 realizuje aj tentokrát na základe spolupráce s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove. Možnosť prísť sa otestovať majú výlučne zamestnanci univerzity, ktorí sa budú kvôli povahe ich práce zdržiavať na pracovisku. „Rozhodli sme sa poskytnúť priestor pre testovanie našich zamestnancov, ktorí nemôžu ostať pracovať z domu. Univerzita sa jednoducho nedá celá na niekoľko týždňov zatvoriť, sú zamestnanci, ktorí musia byť prítomní na pracovisku. Myslím si, že nemôžeme žiadať od nich, aby prišli do práce a neposkytnúť im možnosť vykonania testu,“ uviedol rektor univerzity Peter Kónya.

Testovanie v réžii univerzitných zdravotníkov

Testovanie antigénovými testami budú na univerzite opäť vykonávať zdravotníci z Fakulty zdravotníckych odborov, ktorí sú rozdelení do dvoch testovacích tímov, ktoré sa budú striedať. Celkovo je k dispozícii osem zdravotníkov a štyria náhradníci. „Potešujúce je, že záujem bol podstatne vyšší, než reálne potrebujeme. Celý tím, testujúca ako aj administratíva zložka, pozostáva z pedagógov z Fakulty zdravotníckych odborov, konkrétne z katedry ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie,“ ozrejmila Štefánia Andraščíková, dekanka Fakulty zdravotníckych odborov PU. Zároveň dodala, že nejde o žiadnych nováčikov, ale o zdravotníkov, ktorí majú bohaté skúsenosti s testovaním z prvej vlny pandémie.

Bez čakania vďaka vlastnej online registrácii

S cieľom eliminovať stretávanie zamestnancov na jednom mieste, ako aj dlhé čakanie v radoch, vytvorilo Centrum výpočtovej techniky PU vlastný online systém prihlasovania sa na konkrétny čas testovania s vygenerovými údajmi na certifikáte. Jasné pravidlá a presný časový harmonogram poskytnú zamestnancom patričné pohodlie a v konečnom dôsledku sa minimalizuje aj možné šírenie nákazy.

Možnosť prísť sa otestovať na pracovisko využilo v pondelok 8. februára 236 univerzitných zamestnancov, pričom ani jeden z nich nemal pozitívny výsledok na COVID 19. Odberové miesto v priestoroch univerzity na Ul. 17. novembra 15 bude dostupné zamestnancom každý pondelok v mesiaci február v čase od 8.00 do 17.00 hod. s výnimkou prestávky od 12.00 do 13.00 hod.


Zdroj: Anna Polačková

Súvisiace položky (podľa značky)

  • PU slávnostne otvorila 26. akademický rok PU slávnostne otvorila 26. akademický rok

    V historickej budove PKO Čierny orol sa dnes uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, zvolané pri príležitosti otvorenia 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii.

  • 10. výročie logickej olympiády 10. výročie logickej olympiády

    bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

  • Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva

    Prešovská univerzita v Prešove (PU) v rámci implementácie projektu schémy Interreg zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Za týmto účelom bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60 tis. eur.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.