marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dištančne formujú seminaristov

Autor foto: Peter Milenky Autor foto: Peter Milenky

Formácia seminaristov prebieha aj počas pandémie koronavírusu

Koronakríza zasiahla celú spoločnosť, všetky sektory, Cirkev nevynímajúc. Kňazský seminár je srdcom každej eparchie (diecézy), kde sa formuje „budúcnosť cirkvi“. Život v seminári sa opiera predovšetkým o život v spoločenstve stojaci na pravidlách. Avšak vzniknutá situácia túto formáciu absolútne ochromila.

Potrebu zareagovať na túto skutočnosť vnímajú aj predstavení Gréckokatolíckeho kňazského seminára bl. biskupa P. P. Gojdiča v Prešove. Nakoľko je v súčasnosti možná len dištančná forma komunikácie, rozhodli sa formovať seminaristov v neštandardnom režime. Prostredníctvom rôznych moderných komunikačných aplikácii (Teams, Viber), sociálnych sietí (Instagram, Facebook a web stránky seminára www.gojdic.zoe.sk) a zároveň novinky v podobe live prenosov modlitieb cez TV LOGOS zo seminárnej kaplnky Najsvätejšej Trojice, udržujú s bohoslovcami permanentný kontakt.

Harmonogram formácie obsahuje štyri stretnutia počas pracovných dní pozostávajúci z online stretnutia so špirituálmi, ktorí bohoslovcom pripravujú krátke duchovné body (punktá), nad ktorými sa potom seminaristi zamýšľajú pri večernej a rannej meditácii. Počas pracovných dní, po osobnej dohode, sú seminaristom k dispozícii špirituáli aj na duchovné vedenie formou osobných rozhovorov. Do bežných situácií, ktorými prechádzajú samotní seminaristi sa snažia otcovia predstavení vstúpiť aj každodenným modlitbovým pravidlom nasmerovaným k Bohu na ich úmysly.

Centrom týchto online stretnutí počas týždňa je pravidelný formačný večer (vždy v stredu) na spoločnú tému. Každý zo šiestich predstavených-kňazov má na starosti jeden ročník seminaristov. Stretnutie začína spoločnou modlitbou, nasleduje vzájomná debata kto, čo prežíva, potom katechéza na vybranú tému s následným zdieľaním (koho, čo oslovilo), oznamy, záverečná modlitba a požehnanie. Stretnutie trvá cca. 90 minút. Novinkou týchto stredajších tématicko-formačných večerov bol pri poslednom online stretnutí, v stredu 3. februára príhovor vladyku Jána Babjaka SJ, ktorý seminaristov pozdravil, povzbudil katechézou k správnemu využívaniu času a zakončil výzvou „Corragio“, teda aby zostali odvážnymi aj v tomto neľahkom čase. Počas nasledujúcich stredajších stretnutí sa prihovorí aj vladyka Cyril Vasiľ SJ a vladyka Peter Rusnák.

Zdroj: Peter Milenky

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.