marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: autor Michal Pavlišinovič Foto: autor Michal Pavlišinovič

Arcibiskup Babjak vyjadril podporu OZ Diaľnica na Zemplín

Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ prijal vo svojom úrade v piatok 5. februára predsedu OZ Diaľnica na Zemplín a zároveň starostu obce Baškovce (okr. Sobrance) Petra Báthoryho. Počas stretnutia bol vladyka Ján informovaný o vzniku občianskeho združenia, o jeho zámeroch a plánoch podporiť čo najskoršiu dostavbu diaľnice spájajúcu Vyšné Nemecké (štátna hranica s Ukrajinou) s posledným dostavaným úsekom pri Košiciach v obci Bidovce.

Starosta Báthory podrobne popísal vladykovi súčasnú náročnú ekonomicko-sociálnu situáciu, ktorá panuje v obciach v blízkosti ukrajinskej hranice. Chýbajúca infraštruktúra nielenže neprináša investorov do tohto priestoru, ale spôsobuje dokonca ich odliv, do logisticky výhodnejšie umiestnených oblastí. Táto situácia vplýva na veľké množstvo obyvateľov žijúcich nielen v pohraničí, ale v celej oblasti Zemplína.

Vladyka Ján skonštatoval, že je potrebné prijať prorodinnú politiku zo strany štátu a zároveň je nutné zabezpečiť také ekonomické zázemie na Zemplíne, aby otcovia a živitelia rodín, nemuseli cestovať ďaleko za prácou, opúšťať svoje manželky a deti, pretože to prináša neblahé následky na celkové fungovanie rodín, výchovu detí a jednotu manželstva. Každý občan Slovenskej republiky musí mať čo najjednoduchší prístup k plnohodnotnej a zároveň spravodlivo ohodnotenej práci. To však nie je možné, pokiaľ nie je dostatočne vybudovaná infraštruktúra, ktorá bude lákadlom pre domácich, ale aj zahraničných investorov.

Arcibiskup Babjak taktiež uviedol, že dostavba diaľnice až po východnú hranicu s Ukrajinou napomôže aj religióznym vzťahom v rámci štruktúr gréckokatolíckych cirkví, nakoľko Prešovská metropolitná cirkev spoločne s Maďarskou gréckokatolíckou cirkvou sú dcérami jednej materskej Mukačevskej gréckokatolíckej cirkvi, ktorá sídli v Užhorode. V rámci čulej spolupráce medzi týmito cirkevnými jednotkami by čo najskoršie dostavanie diaľničného spojenia podstatne uľahčilo prácu aj na religióznom poli. V tomto kontexte pripomenul pokročilé práce našich južných susedov na diaľničnom úseku medzi mestom Miškovec a maďarsko-slovenskou hranicou.

Arcibiskup v závere stretnutia uistil predsedu združenia Petra Báthoryho, že tento projekt má jeho podporu, čo následne bolo potvrdené aj odovzdaním certifikátu vladykovi, ako podporovateľovi OZ Diaľnica na Zemplín.

Zdroj: Michal Pavlišinovič

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.