marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Železničky v Košiciach a Nagybörzsöny uspeli so spoločným cezhraničným projektom

Projekt s názvom „Úzkorozchodné železnice ako jedinečné brány za poznaním prírodného a kultúrneho dedičstva“ disponuje celkovým rozpočtom 409 590.- eur. Historické úzkorozchodné železničky v Košiciach a severomaďarskej obci Nagybörzsöny spoločne zabodovali v širokej konkurencii a získali európske financie na svoj ďalší rozvoj. V Košiciach plánujú rozsiahlejšiu opravu trate, zaobstaranie nových vozňov pre cestujúcich či opravu kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003 známej ako Katka. Lesná železnička v Maďarsku zas spojazdní nový rušeň, zrekonštruuje historický vozeň a v obci tiež postavia nový amfiteáter. Spoločný projekt Košickej detskej historickej železnice a lesnej železničky v Nagybörzsöny získal finančnú injekciu z programu Interreg.

„Úzkorozchodné železnice ako jedinečné brány za poznaním prírodného a kultúrneho dedičstva“ má rozpočet 409 590.- eur. Košická železnička z toho získa európske spolufinancovanie vo výške 174 352.- eur. Projekt oficiálne odštartoval prvého januára tohto roku a potrvá do 30. apríla 2022. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko vo výške 348 151,50.- eur.

„Na detskej železnici v Košiciach sa sústredíme na tri rozsiahlejšie aktivity. Cieľom je oprava takmer kilometer dlhého úseku trate vrátane mostov, zaobstaranie dvoch nových letných vagónov a nevyhnutnú a náročnú opravu parného kotla populárnej lokomotívy Katka,“ uviedol predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský. Popri týchto aktivitách železniční nadšenci z Košíc v rámci projektu obnovia a vystavia elektrickú lokomotívu, ktorú sa na Slovensko podarilo získať zo Švajčiarska.

Realizácia projektu bude výrazným impulzom aj k ďalšiemu rozvoju lesnej železničky v maďarskom Nagybörzsöny. „Získame ďalší vagón pre cestujúcich a opravíme jednu z lokomotív, čím by sa mala kapacita našej lesnej železničky zvýšiť,“ hovorí o cieľoch projektu starosta obce, ležiacej severne od Budapešti, Oszkár Paulik. V obci okrem priamych investícií do železničky tiež obnovia otvorený prírodný amfiteáter a osvetlia vzácny kostol sv. Štefana. Obec na projekt získala spolufinancovanie z úniového rozpočtu vo výške vyše 173 799,50.- eur.

Historické úzkorozchodné železnice patria ku spoločnému kultúrnemu dedičstvu strednej Európy. Obe železničky, zapojené v projekte, sú v súčasnosti dôležitými turistickými destináciami vo svojich regiónoch, železničku v Košiciach ročne navštívi vyše 50 000 turistov. Osud úzkorozchodných železničiek bol ešte v 90. rokoch 20. storočia neistý a mnohým z nich hrozil zánik. Vďaka neustávajúcemu úsiliu nadšencov a pomoci investícií z fondov Európskej únie sa však podarilo naštartovať ich obnovu a súčasný rozvoj.

Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko je kľúčovým nástrojom Európskej únie pre cezhraničnú, nadnárodnú a medzinárodnú spoluprácu. Cieľom je spoločne riešiť problémy a hľadať riešenia v oblasti zdravotníctva, výskumu a vzdelávania, dopravy alebo udržateľnej energie. Programy Interreg sú spolufinancované z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

OBSAH TOHTO DOKUMENTU NIE JE OFICIÁLNYM STANOVISKOM EURÓPSKEJ ÚNIE

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.