marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uplynulý rok v Tatrane Prešov

Prvý tréning v novom roku absolvujú prešovskí hádzanári dnes v stredu 6. januára o 18. hodine v Tatran handball aréne.

Pri hodnotení uplynulého roka v Tatrane Prešov sa ochorenie Covid-19 spomínalo často. Pripravilo mužstvo o viacero zápasov, divákov v hľadisku, či možnosť vybojovať 16-ty slovenský majstrovský titul. Hodnotí generálny manažér Miroslav Benický a kapitán Oliver Rábek. Podľa Benického bol rok 2020 veľmi poznačený situáciou s covidom-19, ktorá ovplyvnila záver minulej sezóny ako aj doterajší priebeh sezóny 2020/21. „Situácia pre nás postavila veľké výzvy, športové i ekonomické. Priniesla neľahkú situáciu, ktorá pre všetky športové kluby, ale i celú spoločnosť, bola nová. Máme za sebou určite ťažký rok. Zo športovej stránky nemôžeme byť spokojní, keďže sa nám nepodarilo ukončiť súťažný ročník 2019/20, v ktorom sme chceli obhájiť majstrovský titul. Nespokojnosť je s výsledkami v Európe, keďže sme zatiaľ v novovytvorenej Európskej lige bez bodu. Naše výkony boli značne poznačené koronavírusom, karanténami a zraneniami. Toto určite mrzí a nie sme s tým spokojní. Naopak, určite nás teší, že sme do Prešova vrátili aspoň Slovenský pohár víťazstvom na Final 4 v Bardejove,“ zhodnotil dianie v roku 2020 generálny manažér klubu.

S nečakanou situáciou sa v uplynulom roku museli vyrovnať aj hráči. „Prechádzajúci rok v Tatrane bol, nazvem to - zaujímavý. Najmä posledné mesiace predchádzajúcej sezóny, sprevádzané koronavírusom, ktoré zastavili celé súťaže a týkali sa nielen slovenskej ligy, ale aj SEHA ligy či európskych líg a zrazu sa nič nehralo. Som však rád, že od začiatku tejto sezóny sa začala slovenská liga, čiže sme mali aspoň nejaké zápasy. Rozbehla sa aj Európska liga, v ktorej sme odohrali aspoň zopár zápasov. Verím, že aj po Novom roku sa to bude pomaličky rozbiehať a smerovať len k lepšiemu,“ vyslovil želanie kapitán tímu Oliver Rábek a k hodnoteniu ešte dodal: „Z môjho pohľadu spokojnosť vládne hlavne z toho, že vôbec hráme nejaké zápasy. Ale nemôžeme byť spokojní, keď sa zápasy rušia, SEHA ligu sme nezačali v prvej polovici sezóny ani hrať. Takže z jednej strany je to nespokojnosť, z druhej strany spokojnosť, že sa aspoň niečo hrá.“

Vzniknutá situácia mala samozrejme vplyv aj na organizačnú stránku klubu. „Je to veľmi zložité na plánovanie výjazdov na európske zápasy, ktoré sú náročné zabezpečovaním výnimiek, povolení, potvrdeniami a antigenovými či PCR testami. Je to niečo nové pre hráčov, pre klub, ale aj fanúšikov, ktorí sa nemôžu zúčastňovať zápasov. Má to dopad na chod klubu od A po Z. Pre nás je ale samozrejme dôležité, aby sa hádzaná hrala aspoň v takomto oklieštenom formáte a súťaže sa nezastavili,“ uviedol Benický a pripomenul, že ťažká je situácia najmä pre legionárov v prešovskom kádri. „Mnohí z nich prišli prvýkrát do zahraničného klubu a hneď je to poznačené touto ťažkou situáciou, aj čo sa týka obmedzení pri cestovaní. Veľa „papierovačiek“ a administratívy nám od začiatku berie pozornosť od toho hlavného – hádzanej. Mali sme aj veľa zranení súvisiacich s covidom -19. Najprv sme boli v karanténe, potom boli niektorí chlapci pozitívni, následne sme sa vrátili do zápasového diania, z ktorého vyplývali niektoré atypické zranenia. Takže tá situácia sa podpísala prakticky pod všetky segmenty diania v klube,“ uviedol Benický.

Ako dodal, týkalo sa to aj ekonomickej stránky. „Množstvo sponzorov nie je v ekonomickej kondícii ako bolo pred koronavírusom, aj keď niektorí naši partneri ostávajú lojálni. Situácia ale poznačila najmä menších partnerov, ktorí veľmi pocítili ekonomický výpadok a následne sme ho pocítili aj my. Nie je to jednoduché, aj keď nie sme v situácii nemeckých alebo francúzskych klubov, ktoré majú veľké tržby zo vstupného. My pociťujeme najmä v európskych zápasoch, že nám chýbajú diváci. Pritom sú to zápasy, v ktorých by sme mohli počítať s návštevnosťou 2 500 až 3000 divákov. Takže aj to sa podpisuje pod ekonomickú stránku, ale samozrejme aj tú športovú. Nechcel by som povedať, že Tatran bojuje o prežitie, ale ekonomická situácia ovplyvnila aj nás. Ako sme informovali verejnosť už začiatkom pandémie, hneď koncom marca, resp. začiatkom apríla sme pristúpili k úprave zmlúv so všetkými hráčmi, kde sme chceli predísť opätovnému znižovaniu platov. S chlapcami sme si sadli, veci prehodnotili a žiaľ nemýlili sme sa v tom, že Covid-19 tu je s nami aj na prelome rokov. V tomto momente sme ale vďaka tomu nemuseli pristúpiť k ďalším obmedzeniam finančných podmienok. Pre nás je základom toto obdobie prežiť tak, aby aj hráči boli čím menej ovplyvnení touto situáciou v rámci našich možností. Je potrebné zaťať zuby a počkať, kým toto zlé obdobie prejde a pokúsime sa priblížiť stavu, ktorý tu bol pred pandémiou,“ uviedol Benický.

„Klub si plnil všetky dohodnuté záväzky, čiže v tomto žiadny problém nebol. Každý robí čo môže...,“ nadviazal na tému kapitán Oliver Rábek, podľa ktorého bol najväčším problémom pre tím v uplynulom období práve samotný koronavírus. „Určite sa na nás podpísal, lebo väčšina z nás, možno aj všetci, si tým prešli. Podstúpili sme niekoľko karantén, niekoľko obmedzení od trénovania a zápasov. Testovaní sme boli 3-4 krát v týždni podľa počtu zápasov. Tí, ktorí sme boli pozitívni, by sme sa v najbližšom období nakaziť nemali. Verím, že aj to pomôže ku konsolidácii,“ dodal.

Obaja predstavitelia klubu pritom veria, že rok 2021 bude v každom smere lepší. „Pevne verím, že v novom roku, najmä v jeho druhej polovici, sa situácia stabilizuje a všetci sa budeme môcť naplno venovať tomu, čo je pre nás prioritou a to je hrať hádzanú. Veríme, že vo zvyšných zápasoch, ktoré nás čakajú ešte v tejto sezóne, budeme môcť nastúpiť v plnej sile a ukázať fanúšikom na Slovensku, že vieme hrať dobrú hádzanú a podarí sa nám napraviť jesennú časť sezóny 2020/21, ktorá nám pod vplyvom korony nevyšla podľa predstáv,“ uviedol generálny manažér Benický. „Situácia v tíme je napriek všetkému, myslím si, dobrá. Máme síce zranených chlapcov, ale verím, že po Novom roku sa to zlepší a že aj dlhodobo zranení sa od januára zapoja do prípravy a od februára začnú hrať všetky ligy. Cieľom do tohto roka je jednoznačne vyhrať Slovenský pohár a neviem, či to poviem správne, keďže v minulom roku nebol titul udelený, ale obhájiť majstrovský titul. To je hlavný cieľ,“ dodal kapitán Rábek.

Okrem úspechu v domácich súťažiach, ale aj dobrých výsledkoch v Európskej lige či nadnárodnej SEHA lige, si generálny manažér klubu želá do nového roka ešte dve veci. „V prvom rade samozrejme zdravie. No a okrem zdravého a kompletného tímu, lebo len vtedy môžeme podávať plnohodnotné výkony a do konca sezóny tešiť slovenskú hádzanársku verejnosť aj v európskom meradle dobrými výsledkami, je ďalším želaním, aby sa fanúšikovia mohli vrátiť na tribúny. Hrať bez divákov je veľmi nepríjemný pocit,“ dodal na záver Benický.

Zdroj: Tatran Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.