marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ako vybaviť virtuálnu parkovaciu kartu

Foto: ilustračné, autor Radomír Kreheľ Foto: ilustračné, autor Radomír Kreheľ

Prípravy na spustenie nového parkovacieho systému v Prešove sú vo finále

Mesto Prešov spustilo od 15.12.2020 výdaj rezidentských parkovacích kariet na rok 2021. V centre už pribudlo 10 moderných parkovacích automatov a postupne sú inštalované aj nové dopravné značky v rámci Zóny 1 a 2. Mesto Prešov od nového roka mení svoju parkovaciu politiku. Nový systém regulovanej statickej dopravy bude platiť od januára 2021 v širšom centre mesta, kde vzniknú prvé dve parkovacie zóny. Existujúca centrálna mestská zóna sa zmení na Zónu č. 1 a pribudne k nej aj novoregulovaná Zóna č. 2. V oboch zónach bude k dispozícii spolu 1127 parkovacích miest. Časť z nich bude vyhradená priamo pre Prešovčanov s trvalým pobytom v regulovaných zónach. Tí môžu požiadať o vydanie novej virtuálnej parkovacej karty už teraz.

Jednorazové platby za parkovanie v novovytvorených zónach bude možné uhradiť prostredníctvom SMS alebo cez aplikáciu eParkio, ktorú si môžete stiahnuť do svojho smartfónu v Obchode Play alebo App Store. Zaplatiť však bude možné aj v 10 nových parkovacích automatoch. Tie budú okrem klasickej platby v hotovosti akceptovať aj bezkontaktnú platbu kartou. Moderné parkovacie automaty, ktoré budú napájané pomocou solárnej energie, už pribudli v centre mesta. Do konca roka 2020 však budú fungovať pôvodné parkomaty. Pri kúpe parkovacieho lístka v nových automatoch už budú vodiči zadávať aj evidenčné číslo svojho vozidla. Automaty totiž budú prepojené s kontrolným systémom Mestskej polície. V rámci Zóny 1 a 2 je už osadená aj väčšina zo 104 nových dopravných značiek so 134 dodatkovými tabuľami.

Zmenu dopravného značenia vodiči pocítia predovšetkým na Baštovej ulici, z ktorej sa stala jednosmerná ulica v smere od prešovského skate parku až po výjazd na Tkáčsku ulicu. Došlo tak k zokruhovaniu ulíc Jarkova, Suchomlynská a Baštová, vďaka čomu sa podarilo vytvoriť 22 nových parkovacích miest v rámci pozdĺžneho státia.

Viac informácii sa Prešovčania dočítajú v informačnom letáku, ktorý v týchto dňoch distribuujeme do 32 600 schránok prešovských domácností, alebo na web stránke parkovanie.presov.sk

 Ako vybaviť virtuálnu parkovaciu kartu

Každý obyvateľ, ktorý má trvalý pobyt v regulovanej zóne, má nárok na parkovaciu kartu na prvé auto za 20 eur na rok. Formulár so žiadosťou o vydanie virtuálnej parkovacej karty je k dispozícii na web stránke mesta www.presov.sk v sekcii „Ako vybaviť.“ Správne vyplnenú žiadosť s povinnými prílohami je potrebné zaslať e-mailom na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Údaje následne spracujú zamestnanci, ktorí spravujú nový parkovací systém a žiadateľovi zašlú e-mail s vygenerovaným príkazom na úhradu. Po pripísaní platby na účet mesta bude žiadateľovi vygenerovaná virtuálna parkovacia karta, ktorú užívatelia nájdu v mobilnej aplikácii eParkio. Formuláre so žiadosťou o vydanie virtuálnej parkovacej karty sú k dispozícii aj v tlačenej forme v Klientskom centre mestského úradu na Jarkovej ulici č. 26 v Prešove. Vypísaný formulár s povinnými prílohami je možné odovzdať aj osobne na klientskom centre.

Zdroj: mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.