marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

180 tisíc kilometrov na kolobežkách

Foto: ilustračné, autor Radomír Kreheľ Foto: ilustračné, autor Radomír Kreheľ

Zdieľané elektrokolobežky sa v Prešove tešia veľkej obľube zo strany verejnosti.

Za necelých 5 mesiacov od spustenia služby ich využilo 12 tisíc ľudí v celom meste, ktorí na nich prejazdili celkovo 182 tisíc kilometrov. Prešovčanom kolobežky poslúžili zväčša na dochádzanie do práce. S iniciatívou priniesť do mesta zdieľané elektrické kolobežky prišla prešovská radnica ešte začiatkom roka 2020. Cieľom bolo zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy. Pandémia koronavírusu však spustenie projektu oddialila. Prvých 164 zdieľaných elektrických kolobežiek tak začalo jazdiť po uliciach Prešova až v júli tohto roka. Rozmiestnené boli na 45 miestach, aby boli ľahko dostupné pre čo najväčšiu skupinu ľudí. Pre veľký záujem neskôr pribudlo ďalších 90 kolobežiek.

Verejnosť si elektrické kolobežky rýchlo obľúbila. Jazda na nich nie je iba ekologická ale aj pohodlná a cenovo dostupná. Zapožičanie kolobežiek funguje veľmi jednoducho - pomocou mobilnej aplikácie Bolt. Najviac sú kolobežky vyhľadávané v centre mesta a na väčších sídliskách. Veľmi často ich využívali obyvatelia sídliska Sekčov, z ktorého bolo uskutočnených najviac zo všetkých jázd. Ľudia najčastejšie využívali trasu cez Rusínsku, a taktiež z centra mesta na železničnú alebo autobusovú stanicu. V rámci celého Prešova sa na zdieľaných elektrokolobežkách odviezlo už 12 tisíc ľudí, ktorí na nich prejazdili spolu 182 tisíc kilometrov, čo sa rovná 110 okruhom okolo celého Slovenska. Z toho bolo 74% jázd kratších ako 3 kilometre. Priemerná rýchlosť kolobežiek v teréne bola 11,2 km/h. Až 60% všetkých jázd užívatelia uskutočnili za účelom dochádzania do práce. Najviac jázd bolo zaznamenaných medzi 17:00 a 20:00 hodinou.

Používanie elektrokolobežiek má pozitívny vplyv aj na životné prostredie. Vďaka kolobežkám Bolt sa v Prešove zabránilo približne 19 000 krátkym jazdám s palivom poháňaným vozidlom v roku 2020. Tieto kolobežky zároveň zamedzili úniku až 22 ton emisií CO2 do ovzdušia. Dokopy až 60 kolobežiek bolo potrebné opraviť. Servis e-kolobežiek vrátane kontroly, údržby, zberu, distribúcie a nabíjania zabezpečuje ich prevádzkovateľ - spoločnosť BOLT. Mestu Prešov tak nevznikajú žiadne prevádzkové náklady. O spokojnosti ľudí s touto službou svedčí aj fakt, že bolo zaznamenaných menej ako 0,3% sťažností od všetkých užívateľov.

Mesto Prešov plánuje v spolupráci so súkromnou spoločnosťou ponúkať zdieľané elektrokolobežky aj v roku 2021.

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené štvrtok, 10 december 2020 08:34

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.