marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Autor foto: Martin Krestián, Gogo Ruža Autor foto: Martin Krestián, Gogo Ruža

Folklórny súbor HORNÁD pripravil pre svojich fanúšikov výnimočný vianočný darček. Na CD a DVD nosičoch vydáva ich úspešný autorský folklórny muzikál „Veci čo sa dejú“.

HORNÁD patrí medzi špičkové folklórne súbory na Slovensku, má 70 členov a členiek (tanečníci, tanečníčky, speváčky a dve ľudové kapely) a je oficiálne zastrešený Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.
Jeho umeleckým vedúcim je slovenský folklorista Štefan Štec, spevák známy svojou láskou k rusínskym ľudovým piesňam. Spolu s Hornádom sa stal úspešným účastníkom televízneho projektu Zem spieva, vďaka ktorému sa súbor dostal do povedomia celého Slovenska.

Práve Štefan Štec je autorom muzikálu „Veci čo sa dejú“ – jeho choreografom a režisérom. Hudobný príbeh mapuje osud hlavnej hrdinky Betky od druhej svetovej vojny až po dnes. Ústrednou témou je optácia na Ukrajinu, vysťahovanie Rusínov a ich osudy.
"Každá rodina si so sebou nesie svoj vlastný príbeh 20. storočia. V mojom okolí sa mnohé rodiny museli vysporiadať s optáciou, teda s vysídľovaním, ktoré prišlo po 2. svetovej vojne. Optácia na Ukrajinu rozdelila príbuzných a často priniesla len utrpenie. Všetko, čo som vnímal ako dieťa vo svojom okolí, som vložil do tohto muzikálu,“ hovorí o svojom diele autor Štefan Štec.

Na jeho realizácii sa okrem Šteca podieľala Ľudová hudba Hornád (známa ako kapela Fajta), ktorá pod vedením Dominika Maniaka upravila melódie a pripravila soundtrack k muzikálu. Hlavnou predstaviteľkou je Mária Mamrillová (Betka), vynikajúca speváčka rusínskych piesní a mladý talentovaný herec, spevák a hudobník z Hornádu Dominik Korytko. „Je to zatiaľ môj najväčší režijný a choreografický projekt, ale aj obrovská skúsenosť. Pracoval som so 70 členmi Hornádu, sú to amatéri, ale podávajú neskutočné výkony, ktoré ma stále inšpirujú a ženú dopredu," vyznáva sa Štefan Štec zo svojich pocitov. Od premiéry muzikálu v roku 2018 odohral súbor 10 repríz. Po dvoch reprízach v tomto roku zasiahla do činnosti Hornádu korona a ďalšie plánované predstavenia boli zrušené. Počas roku ešte stihli urobiť konkurz na nových členov, ale opäť zasiahla korona a tak HORNÁD opäť prerušil svoju činnosť. „Keďže tanec je veľmi kontaktný typ aktivity, zdá sa, že tak skoro skúšať nebudeme, z čoho je našich 70 členov mimoriadne smutných. Stretávame sa aspoň online, robíme poriadok v krojoch a naplno pracuje aspoň fantázia, v myšlienkach premýšľame nad budúcimi projektami. Veľmi si želáme, aby sme sa mohli opäť vrátiť na sálu a najmä medzi ľudí. Sú zdrojom našej energie. Bez ľudí sme ničím. Veľmi nám chýbajú,“ objasňujú aktuálnu situáciu folkloristi.

Pre milovníkov folklóru je tu CD a DVD „Veci čo sa dejú“, ktoré ich môže aspoň takouto formou nateraz spojiť s výnimočným predstavením súboru HORNÁD. CD je soundtrackom k muzikálu a poslucháči na ňom nájdu karpatský hudobný mix: piesne zo Zemplína, Spiša, Zakarpatskej Ukrajiny, ale aj rómske, či židovské melódie. Ako vravia tvorcovia CD: „Láska k folklóru nepozná hranice a tento album je toho dôkazom.“

Martin Bača, šéf Folklórneho súboru Hornád: "Tento muzikál je výnimočný nielen témou, ale aj svojou technickou výpravou, ktorá je na poli folklórnych súborov absolútne unikátna. Bol pre nás veľkým sústom, ale myslím, že výsledok stojí za to. Téma má čo povedať širokej verejnosti, nielen folkloristom."

Autorský folklórny muzikál „Veci čo sa dejú“ je v podaní folklórneho súboru HORNÁD veľmi silným, emotívnym a nezabudnuteľným hudobným predstavením.

Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

 

CD „Veci čo sa dejú“:

1. Na Ukrajiňi
2. Nešťastliva
3. Petre, Ivane
4. Plyve kača
5. Poc Janičku
6. A poňiže Ostrova
7. Kerem šavorale drom
8. Hora
9. Snivo ša mi
10. A za našu Torysu
11. Šumne pľivaju
12. Vlak
13. Požehnanie šabatových sviec
14. Sidarida
15. Ľubko
16. Chodyz mati


Web: www.fshornad.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCU_caiGBrViQsbW7LH5CGkw
Teaser na muzikál: https://www.youtube.com/watch?v=Qx7EnCvcd0s


CD a DVD „VECI ČO SA DEJÚ“ vychádzajú 27. 11. 2020 a nájdete ich v distribučnej ponuke firmy Spinaker:
https://www.spinaker.sk/folklorny-subor-hornad-veci-co-sa-deju
https://www.spinaker.sk/folklorny-subor-hornad-veci-co-sa-deju-folklorny-muzikal-zo-zivota-rusinov

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.