marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: zdroj Radomír Kreheľ Foto: zdroj Radomír Kreheľ

Na prešovské cesty dnes po prvýkrát vyrazili nové trolejbusy

Dopravný podnik mesta Prešov v pondelok 23.11.2020 vypravil na cesty 10 nových trolejbusov. Nové vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe. Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov sa opäť omladzuje. Od 23. novembra je zaradených do premávky 10 nových trolejbusov, ktoré boli dodané v rámci opcie z projektu „DPMP, modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove.“ Celkovo bolo dodaných 10 trolejbusov, z toho 6 kusov článkových 18-metrových vozidiel typu Škoda 31 Tr SOR a 4 vozidlá v 12-metrovom prevedení typu Škoda 30 Tr SOR. Tento druh trolejbusov už prešovskí cestujúci dôverne poznajú. Sú totiž identické s 15 trolejbusmi z predchádzajúcej megadodávky, ktoré začali jazdiť po prešovských cestách v roku 2016.

Na prešovské cesty dnes po prvýkrát vyrazili nové trolejbusyNové trolejbusy budú premávať na všetkých trolejbusových linkách prešovskej mestskej hromadnej dopravy. Krátke budú nasadené na linky č. 1, 2, 5 a 7, dlhé budú obsluhovať zastávky liniek č. 4, 8 a 38. „Cestujúcim chceme ponúknuť čo najväčší komfort, a preto verím, že ľudia si nové trolejbusy obľúbia a budú sa v nich cítiť príjemne. Všetkým vozidlám želám mnoho šťastných kilometrov a najmä spokojných cestujúcich,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Rovnako ako pri predchádzajúcej sérii je aj všetkých 10 nových vozidiel plne nízkopodlažných a vybavených klimatizáciou pre cestujúcich a vodiča. Súčasťou vozidiel je aj rozšírený priestor pre detský kočík a invalidný vozík s manuálne vyklápanou plošinou pre pohodlný nástup a výstup mamičiek s kočiarom a osôb so zníženou schopnosťou pohybu. Informovanosť cestujúcich bude zabezpečená prostredníctvom moderného informačného systému R&G a LCD displejov Herman. Úpravami prešli kapacitné dopytové tlačidlá na otváranie dverí pre cestujúcich, osvetlenie priestoru nástupu a výstupu a signalizácia zatvárania dverí. Vybrané vozidlá sú taktiež vybavené systémom na počítanie cestujúcich, čo umožní dopravnému podniku vypracovať presnejšie štatistiky o obsadenosti jednotlivých spojov. Vo vozidlách je nainštalovaný a plne funkčný systém vonkajšieho akustického informovania pre nevidiacich o linke a vozidle. O komfort vodiča je postarané lepším, anatomickým, plne polohovateľným sedadlom.

Celková cena 10 trolejbusov je 5 173 766,36 € bez DPH. Na ich kúpu získal Dopravný podnik mesta Prešov nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 4 669 324,16 €.

Nové trolejbusy dostali interné evidenčné čísla 737 až 746. Vo vozom parku DPMP tak bude odteraz k dispozícii 30 článkových a 16 štandardných trolejbusov. Z celkového počtu 46 trolejbusov je 45 nízkopodlažných a až 27 z nich je plne klimatizovaných. Nové vozidlá nahradia na cestách staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe pre prípad výpadkov alebo údržby.

Zdro: mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.