marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Kultúrne stánky opäť otvorené

Foto: Šarišská galéria v Prešove, autor Radomír Kreheľ Foto: Šarišská galéria v Prešove, autor Radomír Kreheľ

Za prísnych hygienických a protiepidemických opatrení sú múzeá, galérie, knižnice i divadlá znovu otvorené pre verejnosť

Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sú opäť otvorené pre verejnosť. Prehliadky pre individuálnych návštevníkov aktuálne ponúka Krajské múzeum v Prešove, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Múzeum v Kežmarku, Šarišské múzeum, Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove.

Od pondelka 23. novembra sa k otvoreným kultúrnym zariadeniam pripojí aj Podtatranské múzeum v Poprade. Naopak, Vihorlatské múzeum v Humennom zostáva nateraz pre návštevníkov zatvorené. A to najmä pre aktuálne prebiehajúce rekonštrukčné práce. Z rovnakého dôvodu je mimo prevádzky aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Možnosť večerných pozorovaní v počte piatich návštevníkov, plus lektor hvezdárne, v súčasnosti ponúka Vihorlatská hvezdáreň v Humennom.

Za dodržiavania všetkých hygienických opatrení je pre verejnosť prístupných aj sedem župných knižníc. A to Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Podtatranská knižnica v Poprade, Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou, Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni, Podduklianska knižnica vo Svidníku a Vihorlatská knižnica v Humennom. Najmladšia knižnica v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, Knižnica Jána Henkela v Levoči, je momentálne z technicko-prevádzkových dôvodov pre verejnosť zatvorená až do odvolania.

Po poslednom čiastočnom uvoľnení opatrení sa pre záujemcov otvorili aj krajské divadlá. Tie môžu aktuálne odohrať predstavenia len pre polovicu divákov z celkovej kapacity. Prvé takéto predstavenie odohralo Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove už v stredu 18. novembra. Divadelnú hru „Ostali hlupákmi“ ponúkne divákom aj v sobotu 21. novembra. Ďalšie predstavenie „Detektor lži“ chystá DAD na stredu 25. novembra a sobotu 28. novembra.

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove zahrá v nedeľu 22. novembra predstavenie „Ťapákovci“, ktoré zopakuje aj v piatok 27. novembra. Okrem toho divadlo avizuje vo svojom programe triler „Misery“, a to na stredu 2. decembra. DJZ zároveň chystá veľkú premiéru muzikálu „Jesus Christ Superstar“ na 11. decembra. Už zajtra, v sobotu 21. novembra sa zapojí do Noci divadiel, a to online predstavením „Nikola Šuhaj“ so začiatkom o 18.30 hod. na svojom youtube kanáli.

Zdroj: PSK, Lea Heilová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.