marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: vstupné schodisko Zimného štadióna v Prešove, autor: Radomír Kreheľ Foto: vstupné schodisko Zimného štadióna v Prešove, autor: Radomír Kreheľ

Mesto Prešov po náročnej rekonštrukcii otvára zimný štadión

Prešovský zimný štadión je po viac ako dvojročnej prestávke opäť plne funkčný, no predovšetkým je bezpečnejší a modernejší. Po náročnej rekonštrukcii je stavba skolaudovaná a športové kluby už môžu naplno využívať ľadovú plochu. Mesto Prešov úspešne ukončilo jednu z najnáročnejších rekonštrukcií uplynulého desaťročia. Jej cieľom bolo zachrániť a zrenovovať zimný štadión, ktorý postavili ešte v roku 1967. Odvtedy sa na objekte hokejového stánku realizovali len čiastkové úpravy. Zlá statika strechy si však vynútila kompletnú odstávku štadióna. Mesto stálo pred neľahkou situáciou, avšak prioritou bolo štadión zachrániť, aby sa deti a mládež mohli čo najskôr vrátiť na ľad. V apríli 2018 bolo vydané stavebné povolenie na stavebné úpravy štadióna a rekonštrukciu strechy. O mesiac neskôr zostal objekt kompletne uzavretý.

Od začiatku bolo jasné, že cena za opravu objektu sa bude pohybovať v miliónoch eur. Mesto sa však odhodlalo tento nákladný projekt zrealizovať, nakoľko ide o unikátnu stavbu v celosvetovom meradle a v zahraničí sa nachádzajú iba dve podobné haly ako je prešovský zimný štadión. Celková cena rekonštrukcie bola 4 876 759,51 € s DPH. „Zrejme sme jediná samospráva na Slovensku, ktorá vyčlenila na rekonštrukciu športového objektu takmer 5 miliónov eur z vlastných zdrojov, bez akejkoľvek dotácie zo štátu, eurofondov, či od sponzorov. Nešlo totiž len o záchranu štadióna, ale aj najmä o to, aby mohli deti a mládež bezpečne trénovať na ľade doma v Prešove,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Stavebné práce na zimnom štadióne zrealizoval víťaz verejného obstarávania, ktorým je spoločnosť Swietelsky-Slovakia spol. s r.o. Nosnou časťou rekonštrukcie štadióna bola oprava strechy s plochou 4 300 m², ktorá sa vyznačuje veľmi komplikovanou konštrukciou. Výnimočnosť tohto vzácneho architektonicko-inžinierskeho diela v slovenskom, ale aj v celosvetovom meradle dokumentuje skutočnosť, že pri porovnaní najvýznamnejších objektov sveta s nosnou strešnou konštrukciou v tvare hyperbolicko-parabolickej predpätej lanovej siete s dvojitou krivosťou, sa na štvrtom mieste na svete nachádza objekt Zimného štadióna v Prešove. Pred nami je už iba Velodróm v Londýne, Aréna v Calgary a Dorton aréna v Raleigh.

V rámci 1. etapy rekonštrukcie zimného štadióna sa podarilo zrekonštruovať aj vstupné priestory štadióna, nové podlahy a oceľové konštrukcie pre nové vstupy do hľadiska. Okrem toho boli osadené nové turnikety, ktoré zjednodušia vstup divákov. Osadené je aj nové osvetlenie a vzduchotechnika, čím bude zabezpečené dostatočné odvetranie priestorov zázemia. Vymenené boli aj rozvody vodovodu a kanalizácie a sociálne zariadenia. Na fasáde pribudli nové hliníkové presklenia a vstupy. Rovnako došlo k zmene prístupu k hľadisku, čo by malo zrýchliť presun divákov do hľadiska a naopak. S výhľadom do budúcna sú pripravené rozvody pre moderný bufet, čím sa zvýši štandard poskytovaných služieb.

Foto: vstupné turnikety a medziposchodie, autor foto: Radomír Kreheľ

Zrekonštruované sú tiež chodníky z východnej strany objektu a verejné osvetlenie. Úpravou prešlo aj parkovisko a zrevitalizovali sa plochy zelene. Rekonštrukciou prešlo aj hľadisko, ktoré je v súčasnosti pripravené na montáž sedadiel. Tie budú predmetom novej verejnej súťaže. Financované budú prostredníctvom schválenej dotácie z Prešovského samosprávneho kraja.

 Zaujímavosti o novej streche

Samotná realizácia strešnej konštrukcie trvala približne 8 mesiacov. Koncept technického riešenia pozostáva zo sústavy nosných a predpínacích predpätých lán typu OPEN SPIRAL Strand. Celková dĺžka týchto lán je 9 348 metrov. Lanová sieť je pospájaná so 4 200 kusmi lanových trojsegmentových spojok. Poloha každej spojky je geodeticky zameraná. Medzi lanovými spojkami v smere predpínacích lán sú osadené oceľové Omega profily, na ktoré bol namontovaný trapézový plech. Na plechy bola uložená bitumenová samolepiaca parozábrana. Súvrstvie pokračuje ďalej tepelnou izoláciou 2 x 100 mm z kamennej vlny a hydroizolačnú funkciu plní zváraná a kotvená TPO fólia. Všetky kovové prvky sú ošetrené žiarovým zinkovaním.

Mesto Prešov po náročnej rekonštrukcii otvára zimný štadiónKoncept rekonštrukcie lanovej strešnej konštrukcie je založený na online trvalom monitoringu. Zadané parametre v lanovej konštrukcii budú nepretržite sledované a akékoľvek zmeny budú permanentne analyzované a vyhodnocované. Jedná sa o jednu z prvých SMART konštrukcií tohto typu na Slovensku, vďaka čomu mesto presne vie čo sa s konštrukciou deje a v prípade odchýlok dostáva v reálnom čase od systému upozornenia.

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené štvrtok, 19 november 2020 11:29

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.