marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Autor foto: Dominik Krajňak Autor foto: Dominik Krajňak

Mladá prešovská skupina BASAWELL prichádza v týchto dňoch so svojím debutovým albumom “Bez muziky bieda”.

BASAWELL je zoskupením šiestich mladých muzikantov, ktorí si vydaním albumu plnia jeden zo svojich veľkých hudobných snov.
Vznikli v roku 2019 a ich repertoárom je ľudová hudba s prvkami popovej muziky. Od klasickej ľudovkovej kapely sa líšia najmä používaním bicích a perkusií. Do už notoricky známych ľudoviek mixujú popové medzihry, čím dávajú skladbám nový šat a stávajú sa v ich podaní jedinečnými. Vďaka moderným prvkom v tradičných ľudových skladbách sa snažia viac priblížiť aj mladej generácii poslucháčov.
Ako sami vravia: “Sme mladí ľudia a týmto by sme radi problížili ľudové piesne aj našim rovnesníkom a mladším generáciam. Myslíme si, že aj ľudová hudba sa vyvíja a popové prvky v nej ju istým spôsobom omladzujú. Bicie nástroje znásobujú energiu, skladby sa stávajú viac rytmické a tanečné.”

Moderné aranžmány piesní si robia členovia BASAWELLU prevažne sami.
Členovia kapely sú mladí muzikanti, ktorí od detstva účinkovali v rôznych detských a študentských ľudových zoskupeniach alebo folklórnych súboroch, absolventi základných umeleckých škôl, či študenti konzervatória. Ich vzťah k ľudovej hudbe sa formoval na folklórnych súťažiach a vystúpeniach, až nakoniec prišli s nápadom založiť si vlastnú skupinu a ozvláštniť ľudové piesne svojimi hudobnými nápadmi a aranžmánmi.
Za svoju krátku hudobnú kariéru BASAWELL spolupracoval na niektorých skladbách a vystúpeniach aj s umelcami: Mafia Corner, Marián Čekovský, Anna Poráčová, či Ondrej Kandráč. Poslední dvaja menovaní hosťujú na debutovom albume „Bez muziky bieda“:

BASAWELL je poloprofesionálne zoskupenie, medzi hráčmi sú masér, vodič, reklamný predajca či študent. “Hudbu ale robíme na 100% a pristupujeme k nej ako k nášmu zamestnaniu a poslaniu zároveň.”

Aktuálna covidová situácia zrušila aj BASAWELLU mnohé vystúpenia a preto sa rozhodli využiť toto obdobie na prípravu a realizáciu debutového albumu.
“Bol to náš veľký sen a v týchto dňoch album konečne vychádza! Sme šiesti mladí chlapci a tých muzikantských snov máme v kapele šesťkrát toľko. Ďalším sú vypredané koncerty, preto sa už nevieme dočkať toho, kedy sa bude môcť opäť koncertovať. Bez kontaktu s publikom nemá naše hranie význam. Pre nás platí staré dobré pravidlo: Baví nás baviť vás! Preto na aktuálnu situáciu aj reflektuje názov jednej skladby (a albumu zároveň): Bez muziky bieda. Veríme, že zatiaľ aspoň prostredníctvom albumu dodáme ľuďom pozitívnu energiu a dobrú náladu.”

BASAWELL sú:

Matúš TKÁČ (22. rokov) – husle, spev, primáš kapely
Patrik PAVLIŠKO (19. rokov) – kontrabas
Michal FOLTÍN (22. rokov) – viola
Filip LUTERÁN (21. rokov) – akordeón
Matej TKÁČ (20. rokov) – cimbál
Šimon PISKURA (22. rokov) – bicie, perkusie


CD “BEZ MUZIKY BIEDA”

1. Do lesa, do lesa
2. Dedinka v údolí/Bolo to z večera
3. Bez muziky bieda
4. Oj išla ja/A čija to chyža/Nebudú tu
5. Lipka
6. Tancuj, tancuj/Oči, oči
7. A ja taka čarná/Šalená ja bula
8. Nepi, Jano/Ves ti zájdu
9. Beriem si ťa, beriem
10. Načo pôjdem domov/V pondelok doma nebudem
11. A do Prešova/Keď sa vydávala

Debutový album „BEZ MUZIKY BIEDA“ vychádza 20. 11. 2020 a nájdete ho v distribučnej ponuke firmy Spinaker: https://www.spinaker.sk/basawell-bez-muziky-bieda-s-podpisom


Zdroj: Lenka Slaná

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.