marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Knižnice požičiavajú zdarma

Foto: zdroj PSK Foto: zdroj PSK

Župné knižnice požičiavajú e-knihy, počas pandémie zdarma

Prešovský samosprávny kraj zaviedol vo svojich regionálnych knižniciach novú službu - požičiavanie elektronickej literatúry, pričom naň vyčlenil 142-tisíc eur. Takzvané e-knihy môžu čitatelia využívať počas pandémie úplne zadarmo. Iniciatíva sprístupniť požičiavanie elektronickej literatúry vznikla ešte minulý rok. Po testovacej prevádzke je v týchto dňoch už naplno k dispozícii čitateľom ôsmich knižníc v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja - v Prešove, Poprade, Levoči, Svidníku, Bardejove, Vranove nad Topľou, Humennom a v Starej Ľubovni. „Som rád, že sa nám službu podarilo zrealizovať, už teraz registrujeme veľký záujem. Čitatelia si jednoducho môžu požičiavať knihy online, čo je veľkou výhodou najmä v tejto komplikovanej covidovej dobe, kedy nemusia fyzicky knižnicu navštíviť a všetko funguje v online priestore. Verím, že poteší aj to, že počas pandémie ponúkame elektronické knihy zdarma, “ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Pred spustením tejto služby bolo potrebné prejsť na nový informačný systém DAWINCI, ktorý by napĺňal požiadavky čitateľov, pracovníkov knižníc a umožňoval online výpožičky. Župné knižnice si museli zakúpiť novú, modernú výpočtovú techniku a zrealizovať konverziu dát z predchádzajúceho systému do nového. „Na tento účel sme z rozpočtu kraja poskytli financie vo výške viac ako 142- tisíc eur a ako sa ukazuje, sú to dobre vynaložené finančné prostriedky. Ak chceme mať moderné kultúrne inštitúcie, je potrebné postupne sa približovať vzoru knižníc v zahraničí a maximálne vychádzať v ústrety našim čitateľom,“ povedal M. Majerský.

Platforma sprístupňuje užívateľom knižníc takmer desaťtisíc titulov. Čitatelia si môžu požičať na mesiac maximálne tri e-knihy, ktoré po dosiahnutí časového limitu z ich účtu zmiznú. Postup, ako získať elektronické tituly do mobilu, tabletu alebo čítačky majú knižnice uvedené na svojich webových portáloch. „Podmienkou je mať platný čitateľský preukaz a zaplatené ročné členské. Čitateľ musí byť zaregistrovaný nielen na portáli palmknihy.cz, ale následne si musí nainštalovať aj potrebnú e-readingovú aplikáciu. Služba je prepojená s online katalógom jednotlivých knižníc, v ktorom si záujemca knihy vyberá a vypožičiava,“ informovala vedúca Odboru kultúry Úradu PSK Emília Antolíková. Podľa jej slov, aj keď e-knihy celkom nemôžu nahradiť klasické printové výtlačky, nová služba poskytuje istý komfort, prispieva k zlepšovaniu čitateľskej gramotnosti i prístupu ku knihám. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Iveta Hurná: „E-knihy nie sú pre knižnice konkurenciou. Naopak ich sprístupnenie verejnosti môžeme považovať za jednu z ďalších knižnično-informačných služieb knižnice. Dnes sú knižnice dnes skôr kultúrnym multifunkčným miestom pre spoločnosť , moderné knižnice už nie sú výlučne o požičiavaní kníh, ale aj o množstve komunitných aktivít, elektronických služieb a podobne. Sama rada čítam e-knihy cez čítačku, alebo v mobile. Po istom čase sa však vždy vrátim k ich papierovej podobe. Som presvedčená že nikdy plne nenahradia papierovú knihu, jej vôňu, farbu a nezameniteľné ilustrácie. Verím preto, že naši verní čitatelia sa po znovuotvorení knižníc opäť vrátia do našich priestorov aj za svojimi klasickými papierovými knihami.“

Prešovský samosprávny kraj na skvalitňovaní knižničných služieb pracuje systematicky. Svojim ôsmim knižniciam na území kraja prispieva aj na nákup kníh. V posledných troch rokoch na tento účel župa poskytla zo svojho rozpočtu už vyše 290-tisíc eur.


Zdroj: PSK, Daša Jeleňová

 

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.