marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Noc múzeí a galérií v online priestore

Foto, autor: Radomír Kreheľ Foto, autor: Radomír Kreheľ

Župné múzeá a galérie prinesú výstavy, vedomostné súťaže, hradnú televíziu či audio nahrávky

Župné múzeá a galérie sa už túto sobotu 14. novembra pripájajú k celoeurópskej iniciatíve La Nuit européenne des musées – Noc múzeí a galérií. Tá nesie v tomto roku pomenovanie Noc s múzeom a kvôli pandémii koronavírusu sa presúva zväčša do virtuálneho online priestoru.

Noc múzeí a galérií – Noc s múzeom sa realizuje pod patronátom Rady Európy. Cieľom podujatia je prezentovať kultúrne dedičstvo jednotlivých európskych krajín a ich regiónov a poukázať na kultúrnu rozmanitosť Európy. V poradí 16. ročník podujatia sa uskutoční 14. novembra. V tento deň zostanú dvere múzeí a galérií otvorené pre návštevníkov do neskorých večerných hodín.

Do tejto celoeurópskej iniciatívy sa podobne ako po minulé roky znovu zapájajú aj kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Kežmarský hrad – Múzeum v Kežmarku, Podtatranské múzeum v Poprade, Ľubovnianske múzeum – Hrad v Starej Ľubovni, Vihorlatské múzeum a Tatranská galéria v Poprade zaujímavou formou priblížia svoju činnosť širokej verejnosti. Prispejú tak k lepšiemu pochopeniu svojho významu pri ochrane kultúrneho dedičstva. Návštevníkov podujatia čaká vo vybraných župných galériách a múzeách bohatý sprievodný program, ktorým sa verejnosti poodhalia tajomstvá umeleckého i archívno-dokumentačného sveta.

Kežmarský hrad – Múzeum v Kežmarku si pre verejnosť v túto sobotu pripravil jednu z najznámejších legiend „Legendu Zradkyňa, ktorej sa neodpúšťa“. Príbeh o žene s dušou uväznenou medzi svetom živých a mŕtvych návštevníkom prinesie netradičným spôsobom online ako audio nahrávku. Online im sprístupní tiež film z produkcie Slovak Ghost Hunters, ktorí hrad navštívili koncom augusta.

Podtatranské múzeum v Poprade do svojho online programu zahrnulo tvorivé dielne pre deti, v rámci ktorých si môžu vyhotoviť fotografický návrh historickej pohľadnice a tiež vedomostnú súťaž Hrajme sa s históriou – numizmatika, určenú pre širokú verejnosť i školy.

Ľubovnianske múzeum – Hrad v Starej Ľubovni aktivity počas Noci múzeí a galérií orientuje výhradne do online priestoru. Prostredníctvom Hradnej televízie a live prenosu odprezentuje poklady múzea, ktoré počas celého roka zostávajú pred zrakmi verejnosti ukryté. Sledovateľom sa tak predstavia archívne materiály, resp. kultúrna rozmanitosť múzea. Vysielanie bude prebiehať prostredníctvom oficiálnej FB stránky múzea so začiatkom o 20.00 hodine.

Vihorlatské múzeum v Humennom sprístupní počas nadchádzajúceho víkendu na svojom webe ďalšiu online výstavu, a to Vojtecha Boreckého spolu s prezentáciou jeho knihy. V online podobe predstaví aj ukážky novej pripravovanej publikácie Kaštieľ v Humennom, ktorá vzniká pri príležitosti 60. výročia vzniku múzea.

Tatranská galéria v Poprade si v rámci Noci múzeí a galérií pre svojich priaznivcov pripravila dve aktivity. Obe v nedeľu 15.novembra a mimo online priestoru, teda naživo s dodržiavaním všetkých protipandemických opatrení a dobrovoľným vstupným. Návštevníci sa môžu tešiť na výstavu diel Martina Benku, ktoré zreštaurovala Jarmila Tarajčáková. A tiež na výstavu nedávno vydanej známky s dielom Ferdinanda Katonu a ďalšími filatelistickými prílohami - obálkou s pečiatkou, popisom známky, ďalšími grafickými návrhmi rytca Františka Horňáka a samotným originálom známky. Známka je zároveň prvým stvárnením olejomaľby s tematikou Tatier v slovenskej filatelistickej edícii.

Zdroj: Ivana Ondriová, Oddelenie komunikácie a propagácie

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.