marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Cestári PSK sú na zimnú sezónu pripravení

Foto: ilustračné, autor: Radomír Kreheľ Foto: ilustračné, autor: Radomír Kreheľ

Výkony sú riadené z centrálneho dispečingu

Pre cestárov Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zimná sezóna oficiálne odštartovala 1. novembra. Sú na ňu pripravení po materiálnej i technickej stránke a s novinkou - zavedením centrálnej dispečerskej služby určenej pre celý kraj.

Plán zimnej údržby SÚC PSK pre zimnú sezónu 2020/2021 počíta so 108 zásahovými okruhmi. Na tých bude v nasadených 107 posypových vozidiel a jeden traktor s radlicou pre Levočskú horu. V rámci kraja je pripravených desať rezervných sypačov. SÚC PSK má zazmluvnených ďalších deväť nových sypačov, ktoré by mohli byť cestárom k dispozícii začiatkom budúceho roku.

Z posypového materiálu je pre zimnú údržbu pripravených približne 42-tisíc ton kameniva a 11-tisíc ton posypovej soli. To predstavuje zhruba 80 percent kapacity skladových zásob. Pokiaľ zhoršené počasie neprinesie zvýšenie spotreby soli, do konca roka by mala byť jej kapacita 100 percent.

Novinkou v tejto zimnej sezóne je centrálna dispečersko-spravodajská služba, ktorá má uľahčiť vodičom jazdu v nepriaznivom počasí. Na tú sa môžu užívatelia cestných komunikácií obrátiť v prípade problémov s ich zjazdnosťou. Centrálny dispečing SÚC PSK funguje na jednotnom telefónom čísle 0800 500 222, určené je pre celý kraj. Po novom tak už vodiči a občania nemusia volať na jednotlivé regionálne oblasti ako doposiaľ. Z dispečingu budú prepojení na konkrétnu oblasť, odkiaľ sa do terénu vyšle potrebná technika.

Dispečing monitoruje situáciu na základe informácií o predpovedi počasia a údajov z meteostaníc, kamier a informačných panelov, ktoré sú namontované na cestách II. a III. triedy. Tie prinášajú údaje o aktuálnej teplote vozovky, teplote vzduchu, stave povrchu vozovky či smere a rýchlosti vetra i vlhkosti vzduchu.

Správa a údržba ciest PSK počas zimy realizuje údržbu na vyše 3 000 kilometroch ciest. Z toho pre Slovenskú správu ciest na vyše 650 kilometrov ciest I. triedy. V prípade komunikácií II. a III. triedy, ktoré má vo vlastnej správe, ide o takmer 2 400 kilometrov. Udržiavať bude aj vyše sedem kilometrov rýchlostných ciest a účelové komunikácie v dĺžke viac ako štyri kilometre.

Zdroj: Ivana Ondriová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.