marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto zdroj: NDS Foto zdroj: NDS

Na zabezpečenie zjazdnosti, pluhovania a posypu diaľnic a rýchlostných ciest je NDS pripravená nasadiť spolu 277 mechanizmov, z toho 169 sypačov.

Popri sypačoch Národná diaľničná spoločnosť má pripravené nákladné vozidlá schopné zabezpečiť odvoz snehu (10 ks), nákladné vozidlá s pluhom (13 ks), traktory s radlicou (15 ks), traktory sypače (6 ks), snehové frézy (22), gréder (1 ks) a nakladače (41 ks). Najviac mechanizmov zimnej údržby je k dispozícii na strediskách v Mengusovciach (29 ks), Zvolene (27 ks) a v Košiciach (27 ks). 

655 statočných pripravených zasiahnuť
Na výkon zimnej služby NDS personálne vyčlenili 655 zamestnancov. Vodiči, dispečeri a vedúci 15 stredísk budú v pohotovosti 24 hodín denne, 7 dní v týždni pripravení zabojovať s počasím a zaistiť bezpečnosť a zjazdnosť aj počas intenzívneho sneženia. 

Snehu a námraze to osolíme
Na zimnú sezónu sa NDS pripravuje už v letnom období. "Sklady s chemickým posypovým materiálom začíname plniť v dostatočnom predstihu už od júna. Dôraz dávame na predzásobenie sa posypovými materiálmi na 80% kapacity skladov, najneskôr do konca októbra. O našej dobrej pripravenosti zabojovať so snehom a mrazmi svedčí fakt, že kým spotreba chemického posypového materiálu do -6 °C bola v minuloročnej zimnej sezóne 20 927 ton, aktuálne máme naskladnených až 59 052 ton posypovej soli do -6 °C a 755 ton posypovej soli do -34 °C." 

Desiatky kilometrov zábran
Aj počas tohtoročnej zimy NDS pristúpi k zvýšeniu bezpečnosti najmä v oblastiach, kde terén v kombinácii s nepriaznivým počasím negatívne ovplyvňuje situáciu na cestách. "Na základe štúdií Výskumného ústavu dopravného, dlhoročnej praxe a skúseností našich stredísk z predchádzajúcich zimných období, rozložíme túto zimu takmer 76 km protisnehových zábran a bezmála 8 km protisnehových bariér."

Prvý zimný zásah
Tohtoročný prvý zimný zásah mali ešte pred samotným aktivovaním zimnej služby, a to 13. októbra na diaľnici D3 v oblasti hraničného priechodu s Poľskou republikou a na diaľnici D1 medzi Ivachnovou a Važcom. 

V zime opatrne, najmä na rizikových úsekoch
Keďže v jednotlivých regiónoch Slovenska vládnu počas zimy rôzne poveternostné podmienky, každé stredisko spravuje svoje úseky podľa iných, špecifických kritérií. Pozornosť by v zime mali zvýšiť aj samotní vodiči a to najmä na rizikových úsekoch, ako sú mosty, križovatky, či v úsekoch, kde hrozí nafúkavanie snehu z okolitého prostredia, v okolí vodných plôch, v miestach so zníženou viditeľnosťou, pri predportálových častiach tunelov, taktiež v úsekoch vedených v okolí zárubných múrov a v miestach stúpaní a klesaní. Je potrebné si uvedomiť, že jazda v zime kladie na motoristu zvýšené nároky a je potrebné ju zimnému obdobiu prispôsobiť. 

Sypače s nami komunikujú. Čo znamená ich signalizácia?
Motoristom NDS odporúča v zimnom období jazdiť s dotankovanou nádržou a dôsledne rešpektovať dopravné značenie. "Obzvlášť dôležitá je ohľaduplnosť pri strete s vozidlami údržby. Posýpacie vozidlá sú vybavené v zadnej časti signalizačným zariadením, ktoré slúži na komunikáciu s motoristami. Blikajúca šípka signalizuje, že predbiehanie je možné v pruhu, kam šípka smeruje. Kríž informuje, že predbiehanie sypača je zakázané. Nepredbiehajte preto sypač, ak to nie je povolené. Môžete dostať šmyk na bočnej vrstve odpluhovaného snehu. Posypový materiál zo sypača môže poškodiť Vaše auto."

Zdroj: ts

Naposledy zmenené streda, 04 november 2020 18:35

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.