marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Počas leta stúpol počet domácich turistov

Foto: hrad Stará Ľubovňa, zdroj severovýchod Foto: hrad Stará Ľubovňa, zdroj severovýchod

Letnú sezónu v Prešovskom kraji zachránili domáci návštevníci

Súčasná epidemiologická situácia sa odrazila aj na počte návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorí zavítali do Prešovského kraja. Po piatich rokoch stúpajúcej krivky, celková návštevnosť v tomto roku klesla. Pozitívnym faktorom je však nárast domácich návštevníkov, ktorí uprednostnili dovolenku doma pred zahraničím. Celkový počet návštevníkov ubytovacích zariadení Prešovského kraja počas letných mesiacov (júl a august) klesol o 5 %. Kým v roku 2019 ich zavítalo do regiónu 265 151, tento rok to bolo 251 726. Počet zahraničných návštevníkov ubytovacích zariadení klesol o 36,3 %, naopak nárast domácich návštevníkov stúpol o 14 %. V ôsmich okresoch Prešovského kraja bol zaznamenaný vyšší počet domácich návštevníkov, ako v lete 2019. Nárast evidujú okresy Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Levoča, Poprad, Snina, Stropkov a Svidník. V okresoch Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Snina, Stropkov a Svidník dokonca došlo k celkovému nárastu návštevníkov ubytovacích zariadení. „Štatistiky sú pravým odrazom aktuálnej situácie v cestovnom ruchu. Aj keď celkový počet návštevníkov klesol, nás teší, že Slováci znovuobjavili krásy vlastnej krajiny, obzvlášť Prešovského kraja a severovýchodného Slovenska. Podľa štatistík preferoval domáci turista prírodný turizmus, na čo sa svojimi aktivitami zamerala aj naša Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Dúfame, že pozitívny trend rastu návštevnosti v menej rozvinutých regiónoch bude pretrvávať aj v ďalšom období a Slováci si naplánujú časť svojej dovolenky napríklad v oblasti Polonín, Domaše, ale aj iných častiach Prešovského kraja,“ uvádza výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Foto: Hrad Plaveč, zdroj severovýchod

Podobné štatistiky sa tiež týkajú údajov o počte prenocovaní. Kým v roku 2019 dosiahol tento ukazovateľ počas letných mesiacov celkovú hodnotu 925 920, v tomto roku to bolo číslo 846 919, čo znamená pokles o 8,5 %. V tejto súvislosti klesol aj počet prenocovaní zahraničných návštevníkov ubytovacích zariadení o 39 %, naopak zvýšil sa počet prenocovaní domácich o 7,7 %.

Prešovský kraj mal na začiatku roka našliapnuté opäť k nárastu návštevnosti. V januári stúpol celkový počet návštevníkov ubytovacích zariadení o 24,2 % oproti roku 2019 a rovnaký trend pokračoval aj vo februári + 17,8 %. S príchodom ochorenia Covid – 19 a prvej vlny pandémie začala návštevnosť upadať. Najnegatívnejšie štatistiky v cestovnom ruchu sa týkajú apríla 2020, keď klesla návštevnosť Prešovského kraja o priepastných 99,1 % oproti roku 2019.
„Súčasná situácia sa dotýka všetkých subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu. Mnohé ubytovacie a stravovacie zariadenia museli ešte počas prvej vlny pandémie zatvoriť svoje prevádzky, iné si zobrať pôžičky. Aj keď bola letná sezóna v Prešovskom kraji z hľadiska návštevnosti podobná tej z predchádzajúceho roka, straty v súkromnom sektore spôsobené pandémiou bude možné dobehnúť len ťažko, na druhej strane sme radi, že viaceré organizácie a atraktivity v Prešovskom kraji, napr. Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Astronomické observatórioum na Kolonickom sedle, vojnové pamiatky v regióne Dukly a Svidníka či drevené chrámy Karpatského oblúka, zaznamenali rekordnú sezónu,“ dodáva Janoško.

* Zdroj údajov: Štatistický úrad SR
** Poznámka: Štatistika ubytovacích zariadení obsahuje údaje od všetkých právnických osôb a fyzických osôb s prideleným IČO, ktoré sú vedené v Registri ubytovacích zariadení ŠÚ SR a poskytujú prechodné ubytovanie návštevníkom cestovného ruchu.

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.