marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: Záhrada sv. Ambróza Prihlasovateľ: OZ Novonatura Foto: Záhrada sv. Ambróza Prihlasovateľ: OZ Novonatura

V grantovom programe Šariš ľuďom rozdelili peniaze

Tisícky ľudí z celého Slovenska dali svojimi hlasmi bodku za grantovým programom Šariš ľuďom. Pivovarníci už dlhodobo pri svojom podnikaní dbajú na prírodu a zároveň sa starajú aj o komunity, ktoré sú na nich naviazané. Aj preto v aktuálnom ročníku celkovú sumu v grante navýšili až dvojnásobne na 32-tisíc eur. Novinkou sú projekty, ktoré v budúcom roku vytvoria priestor na bezpečnú socializáciu. Slováci celý mesiac rozhodovali, ktorý projekt sa im páči najviac.

V aktuálnom ročníku programu Pivovar Šariš kvôli koronakríze menil nielen jeho štart či priebeh, ale aj zameranie tak, aby okrem regionálneho koloritu reflektoval aj aktuálne potreby ľudí na Šariši. Pivovarníci tiež dvojnásobne navýšili celkovú sumu grantu, aj so započítaním špeciálnej prémie na 32-tisíc eur. Prémiu vo výške 2000 eur vďaka verejnému hlasovaniu Slovákov získal projekt Záhrada sv. Ambróza, ktorý bude realizovať OZ Novonatura. Jeho cieľom je obnoviť stav včelstva a slúžiť by mal ako oddychová zóna pre občanov a turistov vo Veľkom Šariši. Návštevníci budú môcť stráviť čas v príjemnom prostredí, nazbierať si bylinky, kúpiť si a dozvedieť sa niečo o účinkoch včelích produktov. „Sme veľmi radi, že ľuďom sa náš projekt páči a veríme, že jeho realizácia im prinesie ešte viac radosti. Budeme radi, ak sa v budúcom roku stretneme s našimi fanúšikmi priamo v Záhrade sv. Ambróza a spoločne sa budeme môcť tešiť z hmyzích domčekov, byliniek či včelej sauny,“ hovorí Petra Vavreková z OZ Novonatura.

Ako sa darilo jednotlivým projektom v hlasovaní?

O tom, kto získa časť peňazí z grantu, vo verejnom hlasovaní rozhodovali ľudia už tretíkrát. Trvalo mesiac a hlasovalo sa z celého Slovenska, nielen z regiónu Šariš. „Prvá vlna koronakrízy ukázala, že Slováci sa vedia v zložitých časoch zomknúť a zmobilizovať svoje sily pre spoločné dobro. Práve po nej sme si uvedomili, aká dôležitá je zdravá socializácia, ktorá však stojí nielen na fungujúcich podnikoch, ale aj na zdravých komunitách. Viaceré projekty práve na to kládli dôraz, príkladom je aj víťazný projekt, ktorý stavia na spojení prírody s ľuďmi,“ hovorí Ján Čerkala, manažér závodu, Pivovar Šariš.

Pamiatky, folklór aj obnova zdravého komunitného života
O podporu ľudí sa uchádzala jedenástka projektov, ktoré pomáhajú obnove komunitného života utlmeného kvôli epidémii ochorenia COVID-19, podporujú udržateľnosť a ochranu životného prostredia na miestach, ktoré obyvatelia kraja využívajú na aktívny odpočinok alebo prispievajú k obnove turistických atrakcií, ktoré sú významnými symbolmi regiónu či sú späté s východoslovenským folklórom a tradíciami.
O užšom výbere projektov rozhodovala grantová komisia zložená zo zástupcov Pivovaru Šariš, členov správnej rady Komunitnej nadácie Veľký Šariš a miestnych odborníkov pre regionálny rozvoj. „Každý jeden projekt je realizovaný s cieľom zlepšiť život ľuďom v regióne. Práve počas verejného hlasovania, ktoré inicioval Pivovar Šariš, môžu Slováci oceniť ľudí, ktorí za projektmi stoja a aj takouto formou im poďakovať,“ uviedla Štefánia Lenzová, správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš.

Zdroj: ts

 

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.