marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto, zdroj: Radomír Kreheľ, Televízia TV7 Foto, zdroj: Radomír Kreheľ, Televízia TV7

Výstava Metamorfózy krajiny prezentuje zbierkový fond Šarišskej galérie v Prešove a ponúka návštevníkom pohľad do malebných krajín meniacich sa pod vplyvom ročných období, a samozrejme pod rukou umelca.

Zastúpení autori sa vyznačujú individuálnym prístupom ku krajine a svojským rukopisom zachytávajú vlastné dojmy, pocity a nálady meniacej sa prírody s jej rozmanitou siluetou. Záhrady, stromy, močiare, lesné cesty, prostredie Tatier a mnoho ďalších motívov sa stali východiskovým bodom v ich tvorbe a postupne prenikli do námetov uznávaných na pôde akadémie, medzi ktoré patrili portréty a historická maľba. Prestížne postavenie krajinomaľby sa budovalo v dlhšom časovom horizonte, no napokon preniklo do akadémií v podobe Ateliérov krajinomaľby. Vďaka tomu, že krajina neostala len ako „doplnok“ námetu, môžeme prezentovať diela zachytávajúce to, čo je nám najbližšie – prírodu a jej magické premeny.

 

Ako uvádza odborná literatúra, krajinomaľba ako samostatný motív sa v našom prostredí stala žánrovo uznávanou až v čase, kedy „rozvoj európskeho krajinárstva dosiahol zenit a spolu s veľkou kultúrno-umeleckou epochou baroka doznieval jeden z jeho vrcholov – ideálna krajina.“ (Čičo, 2014) Dovtedy bola krajina len akýmsi „doplnkom“ námetov. Postupne umelci objavovali krásy domáceho prostredia a začali vo veľkom cestovať za peknými pohľadmi lahodiacim oku aj duši každého človeka. „Umelec, ktorý sa vydal na dráhu krajinárskeho žánru, strávil veľa času v prírode. Príbehy maliarov a neskôr aj fotografov sú plné záznamov o putovaní krajinou, znášaní nepriaznivého počasia a o hľadaní adekvátneho uhla pohľadu na zvolený námet.“ (Beňová, 2014)

Prebiehajúca výstava Metamorfózy krajiny prezentuje krajinomaľby po roku 1900 s dôrazom na rozdielne prístupy výtvarných umelcov zastúpených v zbierkovom fonde Šarišskej galérie medzi ktorými nechýbajú mená ako: M. Kurth, D. Milly, Ľ. Čordák, T. Mousson, Š. Bubán, V. Erdélyi, J. Fabini, A. Jasusch, A. Kubek, J. Muška, J. Collinasy, M. Jordán, E. Rákoši, Š. Hapák, A. Gaj, J. Kresila, A. Doboš a J. Bendík.

Názov výstavy: Metamorfózy krajiny

Kurátor: Mgr. Alžbeta Malíková
Miesto konania: Šarišská galéria v Prešove, Hlavná 51
Trvanie: 15.10.2020 – 31.01.2021

Zdroj: Mgr. Alžbeta Malíková

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.