marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Pekári vyzývajú vládu, aby počas lockdownu zaistila plynulé zásobovanie potravinami

Slovenské pekárne plne podporujú celoštátne testovanie v snahe zabrániť ďalšiemu nekontrolovateľnému šíreniu pandémie koronavírusu. No zároveň vyzývajú vládu, aby zaistila bezproblémové zásobovanie potravinami a prechody zásobovacích vozidiel mimo okres počas tzv. lockdownu, ktorý začína už od 24.10.. Uvádza to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje dve tretiny firiem podnikajúcich v tomto sektore.

Pekári sa chcú vyhnúť oneskoreniu dodávok pekárenských výrobkov, ktoré zapríčinil kolaps na cestách ešte v apríli tohto roka počas Veľkonočných sviatkov, keď vláda rovnako ako v súčasnosti, nariadila plošný lockdown. Vodiči zásobovacích áut mali vtedy problém dostať sa načas rozviesť svoj tovar. „Zákaz cestovania mimo okres môže aj pri aktuálnych obmedzeniach spôsobiť značné škody pri dodávkach tovaru. Pekárenská výroba zásobuje maloobchodné predajne vo viacerých okresoch, no policajné kontroly na ich hraniciach môžu opäť spôsobiť, že vodiči budú v kolónach čakať aj niekoľko hodín, ako sa to stalo na jar. Tomuto sa chcú pekári vyhnúť, a preto apelujú na vládu, aby zaistila plynulý prechod pekárenských áut cez policajné kontroly,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň dodáva, že z preventívnych dôvodov pekárenské spoločnosti vopred označili svoje zásobovacie vozidlá a vodičom vystavili potvrdenia o tom, že sú subjektom hospodárskej mobilizácie a zabezpečujú výrobu potravín v rámci kritickej infraštruktúry. „Pekárenské spoločnosti si nemôžu dovoliť, aby sa zopakoval chaos z apríla tohto roka. Preto žiadame Ministerstvo vnútra SR o informovanie policajných kontrol o zaistenie plynulého prechodu našich vozidiel. Zákon nám však nariaďuje v akých časových intervaloch od upečenia musíme tovar do predajní doviesť a opatrenia nám to výrazne komplikujú,“ spresnila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov s tým, že pri porušení časového reťazca dodávok čerstvého pekárskeho sortimentu do predajní nastáva ďalší problém - ak príde tovar na pulty oneskorene, nenájde si svojho zákazníka, napríklad aj z dôvodu obmedzení predajného času vyhradeného pre seniorov. „To znamená, že obchodník má právo podľa zmluvy nepredané výrobky vrátiť, ktoré sa musia následne znehodnotiť,“ dodáva.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov však zároveň uvádza, že plne podporuje myšlienku celoplošného testovania. Pekárenské spoločnosti budú svojim pracovníkom z titulu svojho sektora, v ktorom pôsobia, odporúčať, aby sa testu zúčastnili. No zároveň ich budú upozorňovať aj na to, že ak sa testovania nezúčastnia, automaticky musia absolvovať 10-dňovú karanténu, ktorú však štát preplácať nebude. No finančne sa na nej nebudú podieľať ani zamestnávatelia.
Z dôvodu plynulého zásobovania potravinami preto zväz odporúča kompetentným orgánom a osobám, aby sa v potravinárskych a poľnohospodárskych podnikoch testovalo priamo v závode mobilnými výjazdovými testovacími vozidlami. Tým by bolo zabezpečené bezpečné, a dovolíme si tvrdiť, 100-percentné testovanie všetkých pracovníkov v podnikoch, ktoré musia zabezpečovať dodávky potravín na pulty obchodov a surovín do výroby na spracovanie produktov. Pekári ponúkajú svoje priestory a súčinnosť pri zabezpečení celej logistiky.

Zdroj: ts

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.