marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: Ján Čerkala, Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko Foto: Ján Čerkala, Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Osobnosťou slovenského pivovarníctva a sladovníctva sa stal Ján Čerkala

Tento ročník Pivnej korunky bol pre Pivovar Šariš výnimočným z viacerých dôvodov. Ocenenia si odniesli nielen pivné značky, ktoré sa na východe varia, ale aj Ján Čerkala, manažér pivovaru, ktorý sa stal Osobnosťou slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Bránami pivovaru denne prechádza už takmer 40 rokov. Ján Čerkala je sladovníckym majstrom, manažérom pivovaru Šariš a v tomto roku získal ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Udeľuje ho Slovenské združenie výrobcov piva a sladu ľuďom, ktorí sa svojou dlhoročnou prácou významne pričinili o rozvoj slovenského pivovarníctva a sladovníctva. „Ocenenie si veľmi vážim, keďže mi ho udelili ľudia, pre ktorých pivo znamená to isté, čo pre mňa. Všetci sme si v tomto roku prešli veľmi ťažkými mesiacmi a som rád, vďaka spoločnému úsiliu sa nám naďalej darí variť dobré pivo pre všetkých“ hodnotí Ján Čerkala, manažér závodu, Pivovar Šariš.

Čerkala, ktorý je pivovarníkom telom aj dušou, začínal pred takmer 40 rokmi a za ten čas vychoval niekoľko generácií svojich nasledovníkov. Jeho prvé kroky do závodu viedli po maturite, kedy prišiel ako brigádnik, no pivovar mu učaroval natoľko, že po jeho chodbách a zákutiach kráča dodnes. „Keď niečo robíte celý svoj profesijný život, často sa stane, že upadnete do akejsi rutiny. Pri pive je to iné. Za celý ten čas som nemal čas sa nudiť, stále som objavoval niečo nové a myslím, že práve to je základom úspechu – môjho aj pivovaru,“ hovorí Ján Čerkala.

Počas svojho pôsobenia si vyskúšal viaceré pozície - od obsluhy sušenia sladu, sladovníckeho majstra, vedúceho sladovne, vedúceho stáčania piva, vedúceho výroby až po manažéra pivovaru. Pod jeho vedením, pri príležitosti 50. výročia prvej várky, vylepšili receptúru a uvarili aj Šariš Zlatú 12°, ktorá sa zapísala do sŕdc nielen slovenských pivných fajnšmekrov. „Jedna z najdôležitejších vecí je mať dobrý tím. Tak, ako pivo spája ľudí, aj jeho výroba je o spojení ľudí, ktorí sú pre vec rovnako zapálení a ťahajú za jeden povraz. Uvariť dobré pivo – to nie sú len dokonale vyvážené technické parametre či prvotriedne suroviny, pivo musí mať dušu. Je za tým celý príbeh, ktorého začiatok sa odvíja u nás v Šariši a o pokračovaní rozhodujú ľudia, ktorým sa dostane na stôl,“ vysvetľuje Čerkala, v čom tkvie úspech pív zo šarišského pivovaru.

Pivovar Šariš je pre neho symbolom východu Slovenska a dôkazom, že podnikať a byť úspešný je možné nielen na západe krajiny. Na pive Šariš si cení vyváženú chuť, horkosť a arómu, a hlavne to, že tento nápoj spája ľudí.

Zdroj: ts

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.