marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Karanténne ubytovania pre zdravotníkov

Foto: ilustračné, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský Foto: ilustračné, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský

Prípady ochorenia evidujú v desiatich sociálnych zariadeniach, jedno je v karanténe

Od začiatku tohto týždňa je Prešovský samosprávny kraj pripravený poskytnúť ubytovanie pre zdravotníkov, záchranárov či príslušníkov armády. Konštatoval to krízový štáb PSK, ktorý dnes zasadal na Úrade PSK. Pre karanténne ubytovanie kraj vytipoval internát SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove a v ubytovňu na SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Poprade . V prípade požiadavky budú vyčlenené kapacity aj v ubytovni Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou a na internáte SOŠ polytechnickej a služieb vo Svidníku. Centrá budú slúžiť pre ľudí v prvej línii – lekárov, zdravotné sestry, príslušníkov integrovaného záchranného systému alebo príslušníkov armády, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi a nechcú ohroziť svojich príbuzných. „Naším zámerom je vytvoriť takéto centrá v každom okrese, v ktorom pôsobí nemocnica a kde kraj vie ponúknuť vlastné kapacity a internáty vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V tomto smere potrebujeme pomoc štátnej správy - okresných úradov, ktoré musia určiť naše internátne zariadenia za subjekty hospodárskej mobilizácie, takže veríme proces prebehne bez problémov a hlavne rýchlo, aby sme mohli ubytovanie poskytnúť bez zbytočných prieťahov,“ informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako dodal, zo strany krajskej samosprávy boli urobené všetky potrebné procesné úkony smerom k ministerstvu vnútra i rezortu zdravotníctva.

Krízový štáb PSK sa zaoberal aj aktuálnou epidemiologickou situáciou vo svojich organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, najmä v zariadeniach sociálnych služieb. K dnešnému dňu kraj eviduje ochorenia Covid- 19 v desiatich zariadeniach , z ktorých je v červenom semafore šesť ZSS- iek. Konkrétne ide o Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, DSS Stropkov, ZSS Egídius v Bardejove, CSS Dúbrava, DSS Spišské Podhradie a Domov sociálnych služieb v Sabinove, kde je situácia najvypuklejšia.

V sabinovskom DSS zaznamenali dvoch na Covid-19 pozitívnych zamestnancov a po pretestovaní kontaktov antigénovými testami bola zistená pozitivita u väčšiny prijímateľov sociálnych služieb a u 15-tich zamestnancov zariadenia. Regionálnych úrad verejného zdravotníctva rozhodol preventívne o karanténe celého zariadenia. „Vo štvrtok 22. októbra prebehne presnejšie PCR testovanie všetkých prijímateľov i zamestnancov domova. Situáciu spolu s hygienikmi monitorujeme. U dvanástich klientov sú mierne symptómy ochorenia, ostatní sú bezpríznakoví,“ informoval na krízovom štábe PSK vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny Pavel Slaninka. Ako ďalej uviedol, v karanténe je 91 prijímateľov sociálnych služieb a 33 zamestnancov. V zariadení platí sprísnený epidemiologický režim a dôsledne sa dodržiava pandemický plán s vyčlenenými zónami. Zabezpečené sú aj ochranné pracovné prostriedky vrátane antigénových testov, ktoré kraj v uplynulých dňoch prerozdelil a distribuoval pre verejných i neverejných poskytovateľov zo zásob Štátnych hmotných rezerv v objeme 10 500 kusov.

Zabezpečením ochranných pracovných prostriedkov sa štáb PSK zaoberal aj v súvislosti s ambulanciami prvého kontaktu a špecialistov, ktorých je 1750 na území Prešovského kraja. Samospráva už adresovala Ministerstvu zdravotníctva SR požiadavku o dodanie chirurgických masiek, ochranných rukavíc, odevov, okuliarov, štítov, respirátorov a skríningových testov na Covid-19 pre neštátnych poskytovateľov na vytvorenie zásob na dobu tridsať dní. V súvislosti s fungovaním ambulancií na území kraja odbor zdravotníctva PSK informoval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená v súlade s platnými epidemiologickými nariadeniami vlády a hlavného hygienika. Aktuálne kraj eviduje z dôvodu karantény uzatvorenie ambulancií u dvoch všeobecných lekárov pre dospelých, jedného všeobecného lekára pre deti a dorast a u štyroch špecialistov.

 

Zdroj: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.