marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: oporný múr Demjata, zdroj PSK Foto: oporný múr Demjata, zdroj PSK

PSK odovzdal ďalší frekventovaný úsek pre motoristov

Modernizácia frekventovaného úseku Kapušany – Demjata je už takmer hotová. Prešovský samosprávny kraj (PSK) zrekonštruoval cestu vďaka eurofondom. Celkové náklady sa vyšplhali na vyše štyri milióny eur. Viac ako štyri milióny eur stála rekonštrukcia frekventovaného úseku, ktorý v utorok 20. októbra symbolicky odovzdal do užívania predseda PSK Milan Majerský. Ide v poradí o tretí úsek projektu „Modernizácia cestnej infraštruktúry v Prešovskom samosprávnom kraji“. „Teší ma, že tento 6,5 kilometrový úsek sa dočkal svojej rekonštrukcie, bolo to už naozaj nevyhnutné. Táto cesta je vysoko frekventovaná, jednak ľuďmi, ktorí migrujú za prácou a do školy medzi Prešovom a Bardejovom, ale aj turistami v rámci cestovného ruchu. Verím, že nová cesta im bude dobre slúžiť,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Aktuálne je hotový úsek Kapušany – prieťah a Fulianka – Demjata. S rekonštrukčnými prácami medzi Kapušanami a Fuliankou sa počíta na jar budúceho roku po zimnej údržbe. Ide zhruba o kilometrový úsek cesty aj s okruhovým objazdom, ktorý sa napojí na obchvat Kapušian. Na jar budúceho roku by mali práce pokračovať z Demjaty až do obce Raslavice, kde sa preinvestuje viac ako tri milióny eur. Aktuálne prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Hotový úsek, ktorý oficiálne odovzdali do užívania, má takmer 6,5 kilometra a jeho oprava trvala 14 mesiacov. S rekonštrukciou sa začalo ešte vlani, dohromady sa preinvestovalo vyše štyri milióny eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), z toho 600-tisíc prispela krajská samospráva. Jeho súčasťou je jedenásť priepustov, šesť mostov, opornú múry a zárubný múr v obci Demjata.

Modernizácia si vyžiadala výmenu vozovky a zvodidiel, obnovu vodorovného dopravného značenia v retroreflexnej úprave, zvýraznenie zvislého dopravného značenia pri priechodoch pre chodcov. A to zámenou jestvujúcich dopravných značiek za dopravné značky na žltozelenom fluorescenčnom podklade. Úsek Kapušany – Demjata je po ceste Prešov – Klenov a Janovce – Kľušov už tretím z pätice cestných komunikácií rekonštruovaných pomocou európskych zdrojov v rámci projektu „Modernizácie cestnej infraštruktúry v Prešovskom samosprávnom kraji“ s objemom takmer 18 miliónov eur. Do konca októbra budú ešte oficiálne odovzdané do užívania aj úseky Poprad – Starý Smokovec a Malá Poľana – Medzilaborce.

Zdroj: Lea Heilová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.