marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rozprava o policajnej brutalite v členských štátoch

Foto: magazín Volá Štrasburg, zdroj MEPs direct, s.r.o. Foto: magazín Volá Štrasburg, zdroj MEPs direct, s.r.o.

Poslanci Európskeho parlamentu dnes 20. októbra budú diskutovať o prípadoch neprimeraného a neodôvodneného násilia zo strany policajných zložiek.

Poslanci by sa mali zaoberať aj prípadom Jozefa Chovanca. Poslanci v rozprave pravdepodobne vyzvú na urýchlené vyšetrenie prípadov, keď polícia použila neprimerané donucovacie prostriedky alebo keď na ich použitie nebol dôvod. Pravdepodobne sa vyjadria aj k prípadu slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel po zadržaní na letisku Charleroi vo februári 2018.

Parlament v júni 2020 - v reakcii na zabitie občana USA Georga Floyda a následné celosvetové protesty proti rasizmu a policajnej brutalite - zdôraznil, že použitie sily zo strany policajných zložiek musí byť vždy zákonné, primerané, nevyhnutné a využívané iba ako posledná možnosť. Nadmerné používanie sily proti davom je podľa poslancov v rozpore so zásadou proporcionality.

Parlament tiež vyzval na ukončenie etnického a rasového profilovania. Policajné zložky by mali byť podľa poslancov rozmanitejšie. Mali by tiež absolvovať školenia proti rasizmu a diskriminácii.

Zdroj: Európsky parlament

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Zaujímali sa o ochranu novinárov aj stav slobody médií Zaujímali sa o ochranu novinárov aj stav slobody médií

    Delegácia poslancov z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci v utorok a v stredu na Slovensku skúmala dodržiavanie zásad demokracie, právneho štátu a základných práv.

  • Voľný roaming aj po roku 2022 Voľný roaming aj po roku 2022

    Predĺženie a skvalitnenie voľného roamingu aj po roku 2022 - R. Hajšel ako tieňový spravodajca EP pre roaming

  • COVID osvedčenia EÚ COVID osvedčenia EÚ

    Poslanci v stredu zavŕšili proces schvaľovania digitálneho COVID osvedčenia EÚ, ktoré má počas pandémie uľahčiť cestovanie v Únii a prispieť k hospodárskemu ozdraveniu.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.