marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Interiér_Internát pri SOŠ technickej Kukučínova Poprad Interiér_Internát pri SOŠ technickej Kukučínova Poprad

PSK plánuje opäť vyčleniť internáty pre zdravotníkov

Slúžiť budú aj armáde, ktorá prišla zdravotníkom na pomoc. V boji proti koronavírusu by mohli pri výpadku zdravotníckeho personálu pomôcť okrem armády aj študenti stredných zdravotníckych škôl. Aj touto témou sa zaoberal Krízový štáb PSK na svojom stredajšom rokovaní.

Na Úrade PSK v stredu 14. októbra zasadal krízový štáb. Zaoberal sa epidemiologickou situáciou a činnosťou v organizáciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Na zasadnutí Krízový štáb PSK konštatoval, že po nástupe žiakov stredných škôl na dištančnú formu štúdia, budú do konca týždňa vyprázdnené školské krajské internáty.

Župa je od ďalšieho týždňa pripravená poskytnúť ubytovanie pre zdravotníkov a armádu, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi a nechcú ohroziť svojich príbuzných. Karanténne ubytovanie by malo byť pre nich k dispozícii v ubytovni na SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Poprade. V prípade požiadavky budú vyčlenené kapacity aj v ubytovni Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou a na internáte SOŠ polytechnickej a služieb vo Svidníku, rovnako ako počas prvej vlny pandémie.

Foto: Internát pri SOŠ technickej Kukučínova Poprad

Zdravotníkom by okrem armády mohli prísť na pomoc aj študenti stredných zdravotníckych škôl v Prešovskom kraji. Podľa vedúceho odboru školstva PSK Jána Furmana, je aktuálne 274 žiakov v poslednom, štvrtom ročníku. „Tí by mohli byť k dispozícii najmä pri triáži pacientov. A to v prípade výpadku personálu v zdravotníckych, ale aj sociálnych zariadeniach. O pomoc s posilnením zdravotníckych kapacít z radov študentov chceme požiadať aj Prešovskú univerzitu v Prešove,“ upresnil predseda PSK Milan Majerský.

Aktuálne župa eviduje pozitívne testovaných zamestnancov, aj prijímateľov vo svojich zariadeniach sociálnych služieb. V Domove pre seniorov v Starej Ľubovni sú momentálne nakazení štyria zamestnanci a traja prijímatelia. Po jednom prípade pozitivity u zamestnancov eviduje samospráva v Senior dome Svida vo Svidníku a v CSS Vita Vitalis v Prešove.

V ZSS Egídius na ulici 29. Augusta v Bardejove potvrdili testy ochorenie u dvoch prijímateľov sociálnej služby, aktuálne sú v domácej karanténe. Zariadenie už od pondelka opäť poskytuje prevádzku ambulantnej formy. V DSS v Stropkove je pozitívnych sedem zamestnancov a jeden prijímateľ. Župa momentálne eviduje zariadenia v červenej zóne v Starej Ľubovni, Stropkove a Bardejove.

Ako konštatoval Krízový štáb PSK, prímestská autobusová doprava premáva v bežnom režime, situáciu však bude samospráva monitorovať. Za prísnych hygienických a protiepidemiologických opatrení sú naďalej otvorené knižnice, múzeá a galérie. Platia pre nich rovnaké pravidlá ako pre prevádzky, teda dodržiavanie 15 metrov štvorcových na jednu osobu. Divadlá dnes odohrajú svoje posledné predstavenia, od zajtra sa budú snažiť priblížiť návštevníkom cez online priestor.

V závere stretnutia Krízový štáb PSK deklaroval, že samospráva je pripravená na druhú vlnu koronavírusu a má dostatočný počet osobných ochranných pracovných prostriedkov.

Zdroj: Lea Heilová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.