marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V dňoch 13. – 17. októbra 2020 prebieha 5. ročník podujatia s názvom Poľské dni.

Organizuje ho Poľský inštitút v Bratislave, Inštitút stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov a tento rok aj Interreg Poľsko-Slovensko. Cieľom akcie je priblížiť a spropagovať Poľsko s jeho blízkou i vzdialenou kultúrou.

Piaty ročník Poľských dní bude vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu prebiehať nezvyčajne. Napríklad aktivity organizované Inštitútom stredoeurópskych štúdií Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove (FF PU) budú sprístupnené záujemcom výlučne online formou. „Náš inštitút počas tohtoročných Poľských dní ponúkne prekladateľské workshopy pre študentov, prednášku o tvorbe poľskej spisovateľky, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Olgy Tokarczuk, ako aj webinár Interregu o tom, ako eurofondy menia poľsko-slovenské pohraničie,“ priblížil Peter Káša, profesor Inštitútu stredoeurópskych štúdií FF PU.

Jedným zo sprievodných akcií podujatia je aj pápežský koncert pri príležitosti stého výročia narodenia sv. Jána Pavla II., prístupný aj cez internet. Vo štvrtok sa uskutoční zaujímavá historická diskusia o formovaní Poľska a strednej Európy po skončení prvej svetovej vojny, ktorá bude spojená s výstavou Varšavská bitka 1920 situovanou v areáli Filozofickej fakulty PU. Poľské filmy sa budú premietať aj počas 11. filmového festivalu POCITY FILM 2020.

 Zdroj: Anna Polačková

Súvisiace položky (podľa značky)

  • PU slávnostne otvorila 26. akademický rok PU slávnostne otvorila 26. akademický rok

    V historickej budove PKO Čierny orol sa dnes uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, zvolané pri príležitosti otvorenia 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii.

  • 10. výročie logickej olympiády 10. výročie logickej olympiády

    bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

  • Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva

    Prešovská univerzita v Prešove (PU) v rámci implementácie projektu schémy Interreg zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Za týmto účelom bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60 tis. eur.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.