marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Prešovský samosprávny kraj odovzdal zrekonštruovanú cestu Prešov - Klenov

Cesta medzi Prešovom a Klenovom má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. Jednu z dôležitých dopravných spojníc regiónu zmodernizoval Prešovský samosprávny kraj a preinvestoval s podporou eurofondov takmer 4 milióny eur. Na rekonštrukciu úseku cesty II/546 medzi Prešovom a Klenovom Prešovský samosprávny kraj využil finančné prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške takmer 3,4 milióna eur. Na rozsiahlu obnovu komunikácie však kraj prispel aj zo svojho rozpočtu. „Cesta je spojnicou Prešovského a Košického samosprávneho kraja a bola už naozaj v zlom stave. Prichádzali žiadosti zo strany obyvateľstva, od starostov, aby táto cesta bola zrekonštruovaná. Využili sme eurofondy, z vlastných zdrojov vyčlenili ďalších 600 tisíc eur, takže v tomto takmer 12 kilometrovom úseku je investovaných takmer štyri milióny eur,“ uviedol pri oficiálnom odovzdaní úseku predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako dodal, celá stavba by podstatne mala zvýšiť bezpečnosť i dopravný komfort pre užívateľov tejto dopravnej tepny. „Sú to viaceré priepusty, mosty, je to v členitom teréne. Kvalita života sa určite zlepší. Eurofondy aj v tomto prípade padli na úrodnú pôdu a sú využívané pre dobro, rozvoj kraja a potreby obyvateľstva, ktoré tu žije,“ dodal M. Majerský.

Stavebné práce na úseku Prešov- Klenov prebiehali od júla minulého roku do tohtoročného septembra, počas obnovy bola cesta úplne uzatvorená. Modernizácia 11 572 metrov dlhého úseku spočívala v realizácii viacerých stavebných úprav. V miestach lokálnych poklesov a rozpadov bolo nutná výmena celej konštrukcie vozovky vrátane úpravy podložia a zosilnenia vozovky. „Rekonštrukcia pozostávala z piatich úsekov a dvoch mostných objektov v obci Žipov, desať priepustov sa čistilo i modernizovalo a šesť priepustov sme vybudovali ako nové objekty. V rámci bezpečnosti dopravy sa zas odstránili nevyhovujúce bezpečnostné zariadenia a osadili nové oceľové zvodidlá a zábradlia. Čo sa týka celého úseku smerom na Klenov, celý čas sme sa potýkali s problémom odvodňovacích priekop,“ konkretizoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Marcel Horváth. Ako dodal, stavba si vyžadovala zvýšenie odvodňovacích parametrov cestných priekop a priepustov, keďže po výdatných dažďoch voda z polí výdatne dotovala vodu v priepustoch. „Predpokladáme, že táto cesta si na budúci rok vyžiada ešte asi pol milióna euro, aby bola kompletne zrekonštruovaná s napojením na jednotlivé obce,“ dodal M. Horváth.

Úsek cesty Prešov – Klenov je po ceste Janovce – Kľušov už druhým z pätice cestných úsekov rekonštruovaných pomocou európskych zdrojov v rámci projektu Modernizácie cestnej infraštruktúry v Prešovskom samosprávnom kraji s objemom takmer 18 miliónov eur. V priebehu októbra budú oficiálne do užívania odovzdané aj úseky II/534 Poprad – Starý Smokovec, II/545 Kapušany – Demjata a II/575 Malá Poľana – Medzilaborce.

 Zdroj: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

Naposledy zmenené streda, 14 október 2020 09:42

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.