marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Projekt centrálneho mestského parku

Foto: ilustračné, sídlisko Sekčov, archív TV7 Foto: ilustračné, sídlisko Sekčov, archív TV7

Mesto Prešov pokračuje v odkupovaní pozemkov na okraji sídliska Sekčov, na ktorých má v budúcnosti vyrásť centrálny mestský park.

Ďalšiu časť parciel v rámci prvej etapy chce radnica získať ešte v tomto roku. Vybudovanie centrálneho mestského parku patrí k dlhodobým prioritám mesta Prešov. Lokalita v blízkosti sídliska Sekčov, kde má tento park vzniknúť, je súčasťou územného plánu mesta od roku 1995. Záujem o jeho vytvorenie dali jasne najavo aj samotní Prešovčania prostredníctvom petície, pod ktorú sa v roku 2008 podpísalo 4415 obyvateľov. V tom istom roku bola spracovaná aj urbanistická štúdia centrálneho mestského parku z dielne architektonického ateliéru - MS architekti v Prahe. Projekt sa však odvtedy nepodarilo naštartovať. Mesto Prešov po dlhom čase oživilo túto myšlienku a v roku 2019 odkúpilo časť pozemkov. V súčasnosti mesto vlastní parcely s rozlohou viac ako 25-tisíc m2. „Prešovčania si zaslúžia veľký a moderný park, ktorý v našom meste veľmi chýba. Malo by ísť o príjemné miesto na oddych a relax, kde sa budú stretávať ľudia zo všetkých častí mesta,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Plocha budúceho centrálneho mestského parku má rozlohu takmer 31 hektárov. Proces výkupu ďalšej časti pozemkov s výmerou viac ako 42-tisíc m2 pre I. etapu pokračuje v tomto roku. Cena bola stanovená na 35 eur za m2, čo pri uvedenej výmere predstavuje sumu takmer 1,5 milióna eur. Mestské zastupiteľstvo na septembrovom zasadnutí schválilo na tento účel 750-tisíc eur, za ktoré je možné kúpiť časť týchto pozemkov. Približne polovicu tejto čiastky mesto vyčlenilo z rezervného fondu, druhú polovicu tvoria vlastné zdroje mesta.

Vzhľadom na rozsah projektu centrálneho mestského parku sú prípravné práce časovo aj procesne veľmi náročné. Pokračovať v nich však má svoje opodstatnenie, nakoľko obnova prírody a takzvaný "Green Deal" (Zelená dohoda) bude ústredným prvkom plánu obnovy Európskej únie aj v pripravovanom programovom období. Zelené projekty budú patriť medzi prioritné oblasti podpory z úrovne EÚ aj v programovom období 2021 - 2027. Táto stratégia bude prioritou aj pre mesto Prešov, a preto je nevyhnutné naďalej aktívne pracovať na príprave projektu Centrálneho mestského parku, ktorý má v rámci nového programového obdobia reálny predpoklad na realizáciu.

Mesto Prešov v týchto dňoch pripravuje podklady pre spustenie procesu verejného obstarávania na dokumentáciu pre územné rozhodnutie „Centrálny mestský park Prešov.“ Dokumentácia bude komplexne riešiť vymedzené územie pre funkciu centra rekreácie, regenerácie a relaxácie obyvateľov mesta, ako aj nároky na dopravné a technické vybavenie územia podľa urbanistickej štúdie. Realizácia stavby bude rozdelená do troch etáp. Každá z týchto etáp bude samostatne prevádzkovo funkčná a samostatne realizovateľná v závislosti od majetkovoprávneho usporiadania pozemkov a finančného krytia stavby.

Momentálne prebieha príprava súvisiaca s verejným obstaraním projektanta na projekt centrálneho mestského parku, pričom zmluva s verejným obstarávateľom je už uzatvorená a pripravujú sa podmienky na výber uchádzača. Verejným obstarávateľom je spoločnosť Lasachi, s.r.o. Prešov. Predpokladaná hodnota zákazky je 200 000 eur, ktorá je krytá rozpočtom aj obsahom plánu investičnej výstavby. V súťažných podmienkach je zadefinovaný obsah projektu, ktorý sa ešte dopracováva. Park by mal obsahovať oddychovú zónu, ale aj športové, rekreačné, prípadne výchovno-vzdelávacie možnosti aktivít, čím by tento priestor nadobudol nadregionálny význam s možnosťou využitia nie len pre obyvateľov sídliska Sekčov a ostatných Prešovčanov ale aj ľudí z blízkeho okolia. Park má byť zameraný aj na budovanie prvkov zelenej a modrej infraštruktúry, vrátane adaptácie urbanizovaného prostredia na zmenu klímy, zavádzanie systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a elimináciu hluku s dôrazom na maximálne možné zachovanie pôvodnej vegetácie.

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené pondelok, 12 október 2020 18:11

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.