marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: údené tofu v kurkumovej omáčke Foto: údené tofu v kurkumovej omáčke

 

Od nového akademického roka sa súčasťou denného menu jedálne Prešovskej univerzity v Prešove (PU) stali rastlinné jedlá.

Cieľom iniciatívy, ktorá je výsledkom spolupráce PU a Slovenskej vegánskej spoločnosti, je poskytnúť študentom a zamestnancom vyváženejšiu a zdravšiu stravu. Prešovská univerzita sa stala súčasťou projektu s názvom Zelená jedáleň. Jeho snahou je zaradiť do denného jedálnička aspoň jedno rastlinné jedlo, aby sa tak na univerzite mali možnosť stravovať i študenti a zamestnanci s vegetariánskou, vegánskou či bezlaktózovou diétou. „Za posledné roky došlo v našom stravovacom zariadení k modifikovaniu poskytovania stravy pre študentov a zamestnancov. Minulý rok sme napríklad zaradili do jedálnička bezlepkovú stravu, som preto rád, že v progrese pokračujeme ďalej a rozširujeme ponuku zdravšej stravy,“ uviedol Peter Kónya, rektor Prešovskej univerzity. Zároveň doplnil, že uvedená iniciatíva zapadá aj do koncepcie budovania tzv. zelenej univerzity.

fazuľový guláš

„Podiel rastlinných jedál vo svete narastá jednak zo zdravotných, ale aj environmentálnych dôvodov. Študenti slovenských vysokých škôl sú u nás najväčšou skupinou spotrebiteľov rastlinného jedla. Napriek tomu sa v univerzitných jedálňach často stretávajú s nedostatočnou ponukou alebo nelákavými možnosťami,“ približuje vznik iniciatívy Hana Neufeld Závodská zo Slovenskej vegánskej spoločnosti. Tá v rámci projektu Zelená jedáleň poskytuje vysokoškolským stravovacím zariadeniam bezplatné poradenstvo tým, že im dáva k dispozícii chutné recepty a profesionálne školenia na ich prípravu.
Špeciálnym školením prešli aj kuchári z jedálne Prešovskej univerzity a podľa slov jej prevádzkovateľa Andrej Balenčina je o novozaradenú tzv. zelenú stravu do jedálnička čoraz väčší záujem. Aj napriek tomu, že suroviny na prípravu týchto jedál sa mierne líšia od tých klasických a sú cenovo drahšie, na zvýšení ceny stravného lístka sa to neprejavilo.
„Som veľmi rada, že sa naša univerzita zapojila do tohto projektu. Poznám mnoho študentov so stravovacími obmedzeniami, ktorí sa tak budú môcť stravovať už aj v jedálni. Aj ja sama si musím starostlivo vyberať, čo skonzumujem,“ oceňuje študentka Filozofickej fakulty Kristína Oravcová. Jej slová dopĺňa i študentka Klaudia Sopková: „Vegetarián ani vegán nie som, ale mäso v každodennom jedálničku nepotrebujem a nevyhľadávam. Takáto možnosť stravovania mi otvorila ďalšie možnosti nakoľko sama musím dodržiavať bezlaktózovú diétu. Teraz už nemusím chodiť ďaleko, pretože jedáleň je blízko našej univerzity.“
Spustenie projektu na univerzite bolo umocnené aj podpisom Memoranda o porozumení a spolupráci medzi Prešovskou univerzitou v Prešove a Slovenskou vegánskou spoločnosťou. Cieľom memoranda je vzájomná podpora v snahe dosiahnuť pravidelné zaraďovanie rastlinných jedál do jedálnička v stravovacích zariadeniach univerzity.

Projekt Zelená jedáleň je súčasťou celosvetového hnutia Meatless Monday, do ktorého sú zapojení jednotlivci, školy, nemocnice, pracoviská či rôzne reštaurácie. K tejto iniciatíve sa vrátane Prešovskej univerzity doposiaľ pridalo 12 slovenských univerzít.

 

Zdroj: Anna Polačková

Súvisiace položky (podľa značky)

  • PU slávnostne otvorila 26. akademický rok PU slávnostne otvorila 26. akademický rok

    V historickej budove PKO Čierny orol sa dnes uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, zvolané pri príležitosti otvorenia 26. akademického roka Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v jej novodobej histórii.

  • 10. výročie logickej olympiády 10. výročie logickej olympiády

    bľúbená súťaž intelektovo nadaných žiakov s názvom Logická olympiáda má za sebou desať súťažných ročníkov.

  • Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva

    Prešovská univerzita v Prešove (PU) v rámci implementácie projektu schémy Interreg zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Za týmto účelom bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60 tis. eur.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.