marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Koronavírus zaznamenali v župných organizáciách i na úrade PSK

Prešovský samosprávny kraj (PSK) eviduje infikovaných vo viacerých župných zariadeniach sociálnych služieb i stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Prvé potvrdené prípady ochorenia zaznamenal v jednej zo svojich kultúrnych inštitúcií i na samotnom úrade krajskej samosprávy. Aktuálnou epidemiologickou situáciou a sprísnenými opatreniami sa dnes zaoberal krízových štáb PSK.

Prešovský samosprávny kraj eviduje k 6. októbru pozitívne prípady ochorenia na Covid-19 v štyroch z celkovo 25 zariadení sociálnych služieb vo svoje zriaďovateľskej pôsobnosti.
V Domove pre seniorov v Starej Ľubovni je aktuálne osem pozitívnych zamestnancov, ktorí sú v domácej karanténe. Plošné testovanie v zariadení zachytilo pozitivitu aj u troch prijímateľov sociálnej služby, o ktorých sa vo vyčlenených priestoroch stará odborný tím za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení. Obdobná situácia je aj v Domove sociálnych služieb v Stropkove, kde zachytili testy štyroch pozitívnych zamestnancov a jedného prijímateľa sociálnej služby (PSS). Zamestnanci sú v domácej karanténe a klient je izolovaný od ostatných prijímateľov. Dvoch pozitívnych klientov majú aj v ZSS Egídius v Bardejove, konkrétne v jeho organizačnej zložke DSS na Ul. 29. augusta, jeden prípad nákazy u zamestnanca eviduje župa v Senior dome Svida vo Svidníku. Podozrenie z ochorenia na Covid- 19 sa nepotvrdilo v Domove sociálnych služieb vo Vranove nad Topľou, ktoré dnešným dňom obnovuje ambulantnú formu sociálnej služby.

Ako konštatoval krízový štáb, situáciu v ZSS kraj neustále monitoruje, zariadenia s potvrdenými prípadmi postupujú v súlade s krízovým plánom a podľa pokynov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
So stúpajúcou pandemickou krivkou sa koronavírus dostal aj do viacerých župných stredných škôl, v siedmich z nich sa aktuálne vzdeláva dištančnou formou. V Bardejove je to Spojená škola Juraja Henischa, Stredná priemyselná škola a Gymnázium Leonarda Stöckela, v Starej Ľubovni sa to týka Spojenej školy Jarmočná a SOŠ technická a v Prešove Hotelovej akadémie a SOŠ lesníckej. Z karanténnych dôvodov využívajú vyučovanie na diaľku aj v jednotlivých triedach na školách v Humennom, Vranove n/ Topľou, Svidníku a Stropkove.

 V kultúrnych zariadeniach župy zatiaľ evidujú jeden prípad ochorenia, a to konkrétne v Hornošarišskom osvetovom stredisku v Bardejove, ktoré je aktuálne pre verejnosť uzatvorené. Pozitivita bola potvrdená aj u jedného zamestnanca samotného Úradu PSK, kde je aktuálne kontrolovaný a obmedzený vstup pre návštevy a platia tu viaceré sprísnené režimy v súlade s krízovým plánom.

Zdroj: Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.