marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dom smútku v Nižnej Šebastovej

Foto: TSmP, a.s. Foto: TSmP, a.s.

Prešov má 30 000 hrobových miest na ôsmich cintorínoch

 

Technické služby mesta Prešov (TSmP), a.s., ktoré spravujú osem cintorínov a tri domy smútku v krajskom meste, zrekonštruovali počas uplynulého roka dom smútku v Nižnej Šebastovej. Dnes už opäť slúži svojmu účelu.

Tamojší dom smútku bol postavený ešte v roku 1993 a v posledných rokoch bol vo veľmi zlom technickom stave. V rokoch 2010 a 2014 bola v rámci udržiavacích prác opravená fasáda a plochá strecha, ktorá bola v nevyhovujúcom stave, takže do objektu zatekalo. Oprava strechy však nebola dostatočná a do budovy zatekalo aj naďalej. Preto sa mesto Prešov v súčinnosti s Technickými službami mesta Prešov rozhodlo opraviť celý objekt. „Záleží nám na tom, aby sme pomohli zmierniť zármutok pozostalých. Posledná rozlúčka so zosnulými si zaslúži dôstojné priestory. To je to najmenej, čo môžeme pre obyvateľov urobiť. Ročne sa tu koná približne 35 pohrebov,“ zdôvodňuje modernizáciu Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy TSmP.

Práce s rozpočtom 143 000 eur realizovala spoločnosť UNH z Ľubotíc. V rámci rekonštrukcie boli v prvom rade odstránené poškodené a zamoknuté časti fasádnej omietky. Na celej fasáde je nová silikónová omietka vo farbe pôvodnej omietky. Opravený je navlhnutý sokel i drevené prvky na fasáde. Dodávateľ zhotovil novú strešnú konštrukciu a nové sú aj všetky klampiarske výrobky na streche. V rámci rekonštrukcie boli vymenené nové dvere a okná v oblúku a osadené nové infrakúrenie s infrapanelmi. Tie sú veľmi efektné, pretože vyzerajú ako obrazové dekorácie steny. Ingrid Mihaľová upozorňuje, že v rámci realizovaných prác sa podarilo dom smútku debarierizovať: „Dnes je to už prakticky nevyhnutnosť. Pred budovou a bočným vstupom boli zhotovené bezbariérové vstupy. Je to mimoriadne dôležité hlavne pre starších ľudí s pohybovými problémami. Okrem toho je okolo celej budovy nový chodník z premývaného kameňa.“

Mesto Prešov má v súčasnosti približne 30 000 hrobových miest na ôsmich cintorínoch, ktoré spravujú TSmP – Mestský cintorín, cintoríny v Solivare a Nižnej Šebastovej, cintoríny na Dúbrave, Kalvárii, Šalgovíku, Soľnobanský a Zlatobanský cintorín. Technické služby mesta Prešov, a.s., zároveň spravujú tri domy smútku, ktoré sa nachádzajú na Hlavnom mestskom cintoríne, v Solivare a Nižnej Šebastovej.

Zdroj: TS

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.