marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: koncept rekonštrukcie, ktorý bol pripravený v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach Foto: koncept rekonštrukcie, ktorý bol pripravený v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach

Kraj na rekonštrukciu múzea A. Warhola dostal prvé dotačné peniaze

Prešovský samosprávny kraj sa reálne môže pustiť do projektu komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Impulzom je fakt, že na svojom účte už má prvé 2 milióny eur zo štátnej dotácie, ktorú vláda schválila ešte v októbri minulého roku. Na rozsiahlu rekonštrukciu medzilaboreckého múzea bývalá vláda vyčlenila 7,1 milióna eur. Prvá splátka vo výške 2 milióny eur mala byť zriaďovateľovi, Prešovskému samosprávnemu kraju vyplatená v januári tohto roku. Stalo sa až po viacerých procesných úkonoch a posúdení štátnej pomoci. „To, že máme na účte prvé peniaze, je skutočne veľmi dobrá správa pre kraj i región. Je to signál, že môžeme ísť podľa pôvodne schváleného zámeru prestavby Warholovho múzea. Táto investícia má nadregionálny, priam nadnárodných charakter, bez podpory štátu by zrejme ani nebola možná v takom rozsahu, ako si to skutočne zaslúžil. O to viac nás to teší, že nám už nič nebráni v tom, aby sme tento veľkolepý projekt začali aj reálne napĺňať, “ uviedol v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský. Ten deklaroval, že krajská samospráva už vyvíja všetky potrebné kroky pre samotnú realizáciu projektu.

„V rukách máme stavebné povolenie, pred sebou dokončenie realizačného projektu a prípravu verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác, ktoré predpokladáme vyhlásime do pol roka. Začiatok samotných prác budú závisieť od výsledku verejného obstarávania,“ povedal M. Majerský s tým, že samotná rekonštrukcia podľa pôvodných plánov mala trvať približne 24 mesiacov. Prešovský samosprávny kraj plánuje za pridelené financie zrekonštruovať fasádu, priestory, vybudovať prístavbu i nadstavbu vrátane nových schodísk a výťahov. Dotačné peniaze chce využiť na zateplenie, výmenu okien, dverí, zasklených stien či podláh, výmenu elektrického vedenia, vzduchotechniky, ako aj zabezpečovacieho systému. Prestavba múzea má priniesť interaktívnosť, aplikáciu svetelných, projekčných, zvukových a holografických technologických prvkov vrátane prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou. „Ideme realizovať jedinečný a originálny projekt. Štartujeme novú éru múzea, ktoré je jediným múzeom v Európe a jedným z dvoch na svete. Ak chceme, aby meno svetoznámeho Andyho Warhola a kontext s týmto krajom sa dostal do širokého povedomia verejnosti, toto je určite významný počin, ako zatraktívniť tento kraj i Slovensko, “ uviedol predseda M. Majerský . Ten na záver dodal, že celý ambiciózny projekt ponúka vysokú pridanú hodnotu s celospoločenským významom a s veľkým potenciálom vytvorenia nových pracovných miest v regióne.


Zdroj: TS

 

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.