marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Ing.arch. Peter Marcinko na otvorení FEAD 2017, archív TV7 Ing.arch. Peter Marcinko na otvorení FEAD 2017, archív TV7

Festival architektúry a dizajnu 2020 v Prešove bude oslavou 70. výročia vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácie

5. ročník Festivalu architektúry a dizajnu v Prešove bude spájať históriu so súčasnosťou. Prešovčania sa opäť môžu tešiť na prezentáciu množstva nápadov a inšpirácií v oblasti bývania a dizajnu, ale aj na zaujímavé doplnkové aktivity a sprievodný program.

Prešovský festival architektúry a dizajnu 2020 začne slávnostným otvorením 23. septembra 2020 o 16:00 na Hlavnej ulici pri zastávke MHD. Bohatý program potrvá až do 25.9.2020. Tento rok sa bude niesť v znamení hesla „Kvalitnú prítomnosť nemôžeme budovať bez poznania minulosti. “FEAD už po piatykrát spojí výtvarné umenie a architektúru za účasti zaujímavých hostí s cieľom spoločne hľadať inšpirácie a prinášať nové impulzy. „Festival architektúry a dizajnu sa v Prešove stal symbolom kreativity a nových trendov. Tento ročník je výnimočný tým, že spája krásy prešovských pamiatok s novými nápadmi modernej architektúry. Teší ma, že aj takouto formou Prešovčanom prinášame nový pohľad na kultúrne dedičstvo nášho mesta,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Festival architektúry a dizajnu 2020 je spojený aj s okrúhlym 70. výročím vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácie. Tejto významnej udalosti bude venovaná konferencia v priestoroch Krajského pamiatkového úradu v Prešove spolu s panelovou výstavou.

 

Reportáž FEAD 2018

 

Reportáž FEAD 2019

 

Počas troch festivalových dní nebudú chýbať výstavy, prezentácia investičných zámerov mesta Prešov, či prezentácie výnimočných architektonických diel. Na pešej zóne nájdete trhy s handmade výrobkami, výtvory z dielní umeleckých škôl a budete si môcť vyskúšať prezentácie na 3D okuliaroch. „Aj vďaka takýmto prvkom bude tohtoročný FEAD trochu iný a prinesie ešte viac noviniek,“ uviedol organizátor festivalu Peter Marcinko.

Pred budovou Šarišskej galérie si budete môcť na veľkoplošnej obrazovke pozrieť zaujímavosti zo sveta architektúry a dizajnu. Pre verejnosť a žiakov sú pripravené komentované prehliadky architektonických skvostov v centre mesta. Festival architektúry a dizajnu 2020 v Prešove bude oslavou 70. výročia vyhlásenia Mestskej pamiatkovej rezervácieOkrem toho uvidíte súbor filmov o výnimočných architektonických dielach na Slovensku, ktoré získali prestížne ceny, a to Cenu Dušana Jurkoviča a cenu za architektúru CE-ZA-AR .

Žiakov, ktorí sa vlani zapojili do súťaže „Tvorivé hľadanie" čaká prekvapenie v podobe tričiek s motívmi ocenených diel z minulého ročníka. Zároveň bude vyhlásená nová súťaž pre mladých prešovských kreatívcov.

V OC Eperia vo foyeri na prízemí bude pre Vás pripravená výstava na tému Prešov v dobových fotografiách, ktorá potrvá od 18.9.2020 do 30.9.2020. Počas celého festivalu budú platiť bezpečnostné opatrenia súvisiace s prevenciou pred šírením ochorenia COVID-19. Všetkých návštevníkov preto žiadame, aby pri návšteve sprievodných podujatí dodržiavali pokyny usporiadateľov.

Z archívu TV7:

Pozvánka na 1. ročník FEAD 

Pozvánka na FEAD 2016

 

 

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené štvrtok, 17 september 2020 08:50

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.