marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Čistejšia doprava pre všetkých

Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Mesto Prešov sa opäť zapojí do Európskeho týždňa mobility

Európsky týždeň mobility potrvá od 16.9.2020 do 22.9.2020. Šíriť posolstvo tejto kampane bude aj mesto Prešov, ktoré sa k tomu zaviazalo podpisom takzvanej Charty 2020.

Hlavnou témou aktuálneho ročníka Európskeho týždňa mobility je „Čistejšia doprava pre všetkých.“ Svoje motorové vozidlá preto nechajte zaparkované doma a neváhajte využiť zdravší a príjemnejší spôsob prepravy. Pomôžete tak sebe, životnému prostrediu a odľahčíte prehustenú dopravu. „Som veľmi rada, že nášmu mestu ako členovi záujmového združenia miest a obcí pre trvalo udržateľnú energetickú efektívnosť - CITENERGO sa vlani podarilo schváliť Akčný plán pre udržateľnú energiu a zmenu klímy mesta Prešov. Postupne sa preto snažíme prispievať k znižovaniu emisií budovaním nových cyklochodníkov a motivovať ľudí k využívaniu nemotorovej dopravy. Verím, že aj vďaka Európskemu týždňu mobility, do ktorého sa každoročne zapájame, prispejeme k zlepšeniu stavu životného prostredia a odľahčeniu dopravnej situácie v meste,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Počas aktuálneho ročníka Európskeho týždňa mobility budú môcť obyvatelia Prešova a návštevníci mesta využiť bezplatné cestovanie v celej sieti mestskej hromadnej dopravy. Stačí, aby sa počas celého týždňa od 16. do 21. septembra 2020 preukázali platným vodičským preukazom a technickým preukazom svojho osobného motorového vozidla. Európsky týždeň mobility zavŕši v utorok 22.9.2020 tradičné podujatie s názvom Deň bez áut, počas ktorého bude cestovanie v MHD bezplatné pre všetkých ľudí. V tento deň si cestujúci po nastúpení do autobusov alebo trolejbusov MHD nemusia označovať svoje cestovné lístky. Súčasťou Dňa bez áut bude aj dočasná krátkodobá uzávierka ulice 17. novembra, ktorá bude slúžiť výlučne pre cyklistov, chodcov a pre verejnú dopravu. Ulica bude uzavretá pre automobilovú dopravu v úseku od križovatky s Kúpeľnou až po križovatku s Francisciho ulicou. V ten istý deň, teda 22.09.2020 od 10:00 hod. budú na pešej zóne v centre mesta pripravené aktivity ABC - Centra voľného času a prešovskej mestskej polície pre žiakov a študentov zamerané na dopravné témy a s tým súvisiacu prevenciu. Dlhodobým opatrením bude umožnenie prejazdu cyklistov v protismere zjednosmernených miestnych komunikácií na ulici Janka Borodáča a na Hviezdoslavovej ulici.

Mesto Prešov každoročne prispieva k zlepšovaniu klímy a znižovaniu uhlíkovej stopy aj aktívnou účasťou v rámci kampane Do práce na bicykli, ktorá bola z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19 presunutá na mesiac september. Staňte sa aj vy súčasťou najväčšej kampane podporujúcej rozvoj cyklistickej dopravy na Slovensku. Zaregistrujte sa, vysadnite na bicykel a spoznajte všetky výhody, ktoré jazda na dvoch kolesách prináša. Viac informácií nájdete na webovej stránke: https://www.dopracenabicykli.eu/.

Počas Európskeho týždňa mobility sa môžete zúčastniť aj dvoch cyklovýletov , ktoré organizuje Cykloturistický klub Dubník v nedeľu 20.9.2020. Zraz a štart oboch cyklovýletov je na Hlavnej ulici v Prešove pred Mestským úradom o 10:00 hod. Skupina pod vedením cykloinštruktorov nevyžaduje žiaden policajný doprovod ani obmedzenie premávky. Účastníci sú povinní mať na hlave prilbu a jazdia na vlastnú zodpovednosť.

A: Rodinný cyklovýlet na hrad Šebeš (trasa vhodná aj pre deti od 10 rokov a v sprievode rodiča),
dĺžka 24 km, 300m nastúpaných,
presná trasa https://sk.mapy.cz/s/puzuduseto.
Na hrade Šebes budú vyžrebované ceny pre účastníkov.

B: Cyklovýlet Tri hrady Šebeš-Medzianky-Kapušany (turisticky zaujímavá trasa s rozmanitými úsekmi cez les, lúky, polia, dediny, okolo 2 rybníkov a vodných tokov, vhodná pre nadšených cykloturistov),
dĺžka 66 km, 1250m nastúpaných,

presná trasa https://sk.mapy.cz/s/jumojucaga.

Na hrade Kapušany budú vyžrebované ceny pre účastníkov.

Zdroj: mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.