marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Zberaj zelené kilometre a šetri životné prostredie

PSK sa zapája do Európskeho týždňa mobility súťažou. Počas Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra, spúšťa Prešovský samosprávny kraj súťaž Zberaj zelené kilometre. Potrvá až do konca roka.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) spolu so svojimi zmluvnými dopravcami (SAD Prešov, SAD Poprad, SAD Humenné a BUS Karpaty) sa tento rok zapája do Európskeho týždňa mobility (16. – 22. september) súťažou Zberaj zelené kilometre. Zapojiť sa môže každý cestujúci, ktorý zaregistruje svoju dopravnú čipovú kartu prímestskej autobusovej dopravy (PAD) alebo študentskú kartu cez aplikáciu či web ubian.sk. Hlavnou myšlienkou je zbierať tzv. zelené kilometre a šetriť tak životné prostredie.

Do súťaže je zaradený každý cestujúci, ktorý zaregistruje identifikačné číslo svojej dopravnej čipovej karty vydanej dopravcami PSK alebo študentskej karty vydanej školou (napr. ISIC) s menom a priezviskom na www.ubian.sk. Rovnako tak môže urobiť aj cez mobilnú aplikáciu Ubian.

Identifikačné číslo karty nájde cestujúci na cestovnom lístku, ktorý mu vydá dopravca pri platení alebo na svojej dopravnej karte. Cestujúci sa môže zapojiť do súťaže len so svojou dopravnou kartou. Meno v profile Ubian totiž musí byť totožné s menom držiteľa karty, v opačnom prípade sa zelené kilometre nezaznamenávajú.

Následne stačí, aby cestujúci aktívne využíval PAD a platil dopravnou/študentskou kartou. Počas každej jazdy autobusom tak bude zbierať zelené kilometre, ktoré sa na základe definovaného koeficientu prepočítavajú na ušetrený oxid uhličitý (CO2). Zelené kilometre môže cestujúci zbierať od 16. septembra až do 31. decembra tohto roku.

Kto nazberá najviac zelených kilometrov u dopravcov PSK, získa hodnotné ceny. Hrá sa napríklad o bicykel, elektrickú kolobežku či kredit na dopravnú čipovú kartu.

Cieľom Európskeho týždňa mobility je motivovať jednotlivcov, aby využívali na prepravu iné prostriedky ako auto. Namiesto toho si volili udržateľné spôsoby dopravy, ako sú verejná hromadná doprava, chodenie či cyklistika. Témou ročníka 2020 je Čistejšia doprava pre všetkých! Téma naráža na ambiciózne ciele uhlíkovo neutrálneho kontinentu do roku 2050, s ktorým prišla Európska komisia.

Zdroj: Lea Heilová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.