marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: Daniel BROGYÁNYI, zdroj TV7 Foto: Daniel BROGYÁNYI, zdroj TV7

Daniel Brogyányi ponúka svojou výstavou Waiting (Čakanie) návštevníkom Galérie Átrium veľa nečakaných zážitkov.

Svoje tvorivé nápady premieta nielen na maliarske plátno, ale umelecké obrazy prenáša aj na košele. Každá jeho vernisáž je udalosťou. Na dnešnom otváraní výstavy upúta hostí aj originálnymi nálepkami na zemi.

V átriu už na prvý pohľad zaujme nadrozmerný obraz (220 x 140) Čakanky, ktorý je aj ústredným mottom celej výstavy. Autor pre prešovské publikum vybral vyše 50 obrazov, ktoré prekypujú farebnosťou. Aj modrej čakanke dal nečakaný kolor . „Čakanka má rozkonárenú stonku, na každej vyrastá viacero kvietkov. V živote máme tiež veľa čakaní, neustále sa zapodievame tým, čo má prísť. Nežijeme v prítomnosti. Čakanie je pre mňa veľmi silné. Čakanku som dal aj v iných farbách,“ okomentoval leitmotív výstavy jej autor.

Foto: nadrozmerný obraz (220 x 140) Čakanky, zdroj TV7

Brogyányi je všestranným umelcom. Skúsený fotograf a grafik sa umelecky našiel v pop arte. Voľne sa inšpiroval dielom Andy Warholu, ale vo svojej tvorbe ide vlastnou cestou. Pracuje s počítačovou technikou. Cez optiku média kreatívnym spôsobom upravuje, dotvára a modifikuje vlastné fotografie. Farbou a štetcom im dáva nový rozmer. Ako uviedol, denne chodí na prechádzky so psom, kde ho inšpiruje realita bežného života. Rád stvárňuje prírodu, stromy, kvety. Zaujímavá je jeho katastrálna mapa z konárov, ktorú nazval Cesty rieky. S obľubou variuje tému ženy. Obľubuje veselé aj trochu šteklivé námety.


Daniel Brogyányi sa narodil 14. augusta 1958 v Nitre. Ako 10-ročný sa s rodinou presťahovali do Bratislavy. V detstve veľa času trávil v ateliéri svojej babky Eleny Bellušovej, ktorá bola všestranne umelecky aktívna. To ho natoľko inšpirovalo, že sa rozhodol pre umelecký smer. V rokoch 1973 – 1977 študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu odbor fotografia. Následne v rokoch 1977 – 1982 pokračoval v odbore umelecký fotograf na FAMU v Prahe. Vystavoval vo viacerých mestách na Slovensku, často ho pozývajú do Medzilaboriec do Múzea moderného umenia Andy Warholu. Jeho diela poznajú diváci v ČR, Poľsku, Taliansku, Nemecku, Rakúsku, Francúzsku.

Daniel BROGYÁNYI
Galéria Átrium, Floriánova 4, Prešov
Kurátor výstavy Michal Bycko

V Galérii Átrium jeho výstava potrvá do 27. septembra 2020.

Súvisiace položky (podľa značky)

  • ŽENA KOLÁŽ ASAMB(a)LÁŽ ŽENA KOLÁŽ ASAMB(a)LÁŽ

    Dušan Baláž sa návštevníkom Galérie Átrium naposledy predstavil svojou samostatnou výstavou v septembri 2015, vtedy ju nazval Do pOdstaty ženy.

  • V Átriu dve výstavy koncom roka V Átriu dve výstavy koncom roka

    V. Salón umeleckej fotografie a XII. Vianočný výtvarný salón v Galérii Átrium.

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.