marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: zdroj Slovak Handball Federation Foto: zdroj Slovak Handball Federation

Slovnaft handball extraliga prvýkrát s dvoma košickými tímami a opäť s favoritom z Prešova

Týždeň po definitívnom uzavretí uplynulej špecifickej sezóny 2019/2020 sa roztočí už aj v mužskej hádzanej ligový kolotoč. Najvyššia slovenská súťaž odštartuje počas nadchádzajúceho víkendu piatimi stretnutiami úvodného kola.

Sobota 5. septembra ponúkne s rovnakým začiatkom o 18.00 h štyri konfrontácie Slovnaft handball extraligy 2020/2021 (SHE, tento názov bude niesť súťaž už štvrtý ročník, pozn.). Zaujímavý náboj bude mať súboj Tatran Prešov - HK Košice, v ktorom úradujúci šampión privíta nováčika na lavičke s bývalým koučom Šarišanov Martinom Liptákom. Vicemajster MŠK Považská Bystrica sa po neúspešnej obhajobe triumfu v Slovenskom pohári mužov 2019/2020 pokúsi zopakovať svoje sobotňajšie víťazstvo nad MHC Štart Nové Zámky zo semifinále pohárovej súťaže, tentoraz však vo svojom domácom prostredí. HK Agro Topoľčany privíta v Partizánskom, keďže ešte nemá k dispozícii svoju zrekonštruovanú halu, družstvo HC Sporta Hlohovec a bratislavský ŠKP bude hostiť HáO TJ Slovan Modra. V nedeľu 6. 9. od 16.00 h zakončí kolo súboj Košice Crows s HKM Šaľa.

Slovnaft handball extraliga bude mať v nadchádzajúcej edícii dovedna desať účastníkov. V porovnaní s predchádzajúcou edíciou je to o jedného viac. K deviatim z uplynulej sezóny, ktorú nedovolila dohrať pandémia koronavírusu, pribudol práve druhý košický tím. HK Košice v ročníku 2019/2020 úspešne účinkoval v I. lige. Košice pred dvoma rokmi nemali svojho zástupcu v najvyššej slovenskej súťaži mužov. Tá sa teraz prvýkrát v histórii môže pochváliť dvojnásobným zastúpením metropoly východu. Košice Crows (v zrušenom uplynulom ročníku nováčik) štartujú na výnimku.

„Najpodstatnejšie je, že sa po situácii, ktorá v uplynulých mesiacoch vládla, sa môžeme tešiť na nový extraligový ročník. Sme radi, že v SHE štartuje všetkých desať tímov. Dobrým testom pred začiatkom ligovej sezóny bol minulotýždňový turnaj Final 4 Slovenského pohára v Bardejove, kde sme si mohli v praxi odskúšať všetko, čo budeme musieť dodržiavať počas zápasov a pokračovať v tom aj počas celého ročníka. Očakáva sa, že Tatran Prešov bude naďalej dominantný, ale v extralige je potom viacero vyrovnaných tímov a súťaž môže byť vyrovnanejšia ako vlani,“ uviedol riaditeľ SHE Peter Brunovský.

Jednoznačným favoritom je tradične Tatran Prešov, ktorý výrazne obmenil svoj káder a dominujú v ňom predovšetkým legionári. Zverenci trénera Slavka Golužu naznačili svoju kvalitu na minulotýždňovom vyvrcholení SP, kde svojich súperov deklasovali a poľahky získali trofej. Aj preto iný cieľ, ako obhajobu a už 16. titul v ére samostatnosti, si v Tatrane ani nemôžu dať. Boj o medailové priečky môže byť zaujímavý. Okrem už stabilného uchádzača MŠK Považská Bystrica by do neho mohli zasiahnuť oba košické tímy, ktoré sa hemžia skúsenými hráčmi i reprezentantmi (HK: Guzy, Tumidalský, M. Baláž, Pekár, resp. Crows: Hruščák, Shejbal, Antl), ale zrejme aj MHC Štart Nové Zámky minimálne v úvode sezóny s hviezdnou posilou Martinom Straňovským). Svoju silu bude mať tiež ŠKP Bratislava, o Tomáša Tschura a Dávida Mišovýcha sa posilnil Slovan Modra, omladený káder HKM Šaľa povedie Michal Lukačín. Na jeho miesto na lavičke HC Sporta Hlohovec zasadol Samuel Mažár. Mladé družstvo bude mať aj HK Agro Topoľčany.

Hrací systém SHE sa zmenil. Základná časť bude pozostávať z 18 kôl (každý s každým doma – vonku), ale už nebude nasledovať nadstavba. Zrušenie tejto časti extraligy si tesnou väčšinou schválili kluby na predsezónnej porade s cieľom odľahčiť klubové rozpočty znížením nákladov na zvládnutie pandémii koronavírusu. Po základnej časti najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou o Pohár Antona Frola. Prví štyria postúpia do semifinále play-off (1. – 4., 2. – 3.), ktoré sa začne 10. apríla 2021. Takisto ako finále aj o 3. miesto sa bude hrať na tri víťazstvá (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbe). Nový majster bude známy najneskôr 23. mája 2021. Extraligový šampión získa Pohár Antona Frola, slovenskej legendy a hádzanára storočia.

Družstvá na 5. – 8. priečke si predĺžia sezónu a budú už bojovať o Ligový pohár (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl). Za umiestnenie v dlhodobej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0). Tímy na 9. a 10. mieste po dlhodobej časti budú hrať baráž s prvými dvoma družstvami z I. ligy o účasť v nasledujúcom ročníku SHE (9. - 2., 10. - 1.). Hrať sa bude pohárovým systémom (doma - vonku).

Program 1. kola Slovnaft handball extraligy v hádzanej mužov 2020/2021:
SOBOTA 5. 9.
18.00 h Tatran Prešov – HK Košice
18.00 h MŠK Považská Bystrica – MHC Štart Nové Zámky
18.00 h ŠKP Bratislava – HáO TJ Slovan Modra
18.00 h HK Agro Topoľčany – HC Sporta Hlohovec, hrá sa v Partizánskom
NEDEĽA 6. 9.
16.00 h Košice Crows – HKM Šaľa

Zdroj: Slovak Handball Federation

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.