marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Roberto Resmer: "Fantázií sa medze nekladú."

Foto: Ngroni, zdroj PR Foto: Ngroni, zdroj PR

Exotika na Slovensku v znamení rumových drinkov. Ktorý si vyberiete?

Leto v nás evokuje relax, a ten si mnohí z nás radi užívajú pri mori, v exotickom a slnkom zaliatom prostredí. Lákavá Kuba, malebný Karibik či ďalšie exotické krajiny sa však tento rok zdajú byť stále menej dosiahnuteľnými dovolenkovými cieľmi. Výhodou je, že kúsok exotiky si už dnes môžeme ukradnúť aj doma, na Slovensku. Priamo aj v prevádzkach v Prešove, Kočiciach, či Bratislave nahliadnite-dovnútra-Prešov. Navodiť si takúto exotickú atmosféru môžeme napríklad osviežujúcimi drinkmi, ktoré v sebe ukrývajú chuť pravej a nefalšovanej kubánskej atmosféry.

Foto: zdroj PR

Mnoho Slovákov bude zrejme tohtoročné leto tráviť na Slovensku. Kvôli pretrvávajúcej pandémii sme mierne ukrátení o spoznávanie exotickej krásy v zahraničí, napriek tomu si však plnými dúškami môžeme vychutnávať krásy, ktoré máme na Slovensku. Oddych na pláži pod prívetivými palmami nám Slovensko síce poskytnúť nevie, pravú chuť exotiky si však môžeme navodiť maličkosťami, napríklad v podobe rumových drinkov. Tie totiž ukrývajú kus pravej kubánskej atmosféry, ktorá pocitom temperamentnej Havany opantá aspoň naše zmysly.

Foto: zdroj PR

Miešanie rumových drinkov nie je také komplikované, ako sa na prvý pohľad zdá. „Základ drinku tvorí rum, ktorý je najčastejšie spájaný s ovocnou čerstvou šťavou. Okrem toho ho môžeme doplniť sirupom, bylinami, vínom či vermutom v závislosti od toho, aký drink chceme finálne dosiahnuť. Fantázií sa medze nekladú. Najdôležitejším na príprave drinku je však dokonalý balans jednotlivých zložiek. Ak nie je pomer použitých ingrediencií správny, môžu jednotlivé zložky veľmi rýchlo zaniknúť,“ hovorí Roberto Resmer, Rum & Cigar Ambassador The Cuba Libre Rum & Cigar House.

Foto: Roberto Resmer, zdroj rumovabanka.sk

V prípade rumových drinkov sa pritom netreba zameriavať na komplikovanosť, práve naopak. Stačí staviť na overenú klasiku, ktorá nám počas horúcich letných dní dožičí vytúžené osvieženie. Pár rýchlych a najmä osvedčených rumových drinkov si môžete pripraviť aj doma. Tu je návod ako na to.

Foto: zdroj PR

NEGRONI
So vznikom talianskeho drinku Negroni sa spája rok 1919, kedy si florentský gróf Camillo Negroni nechal namiešať svoj obľúbený kokteil Americano, nie však s obvyklou sódou, ale s ginom. Chuť nového drinku sa okamžite ujala a zanedlho podnietila aj vznik spoločnosti špecializovanej na jeho výrobu. Dôležitosť tohto drinku neskôr podčiarkla aj rola Jamesa Bonda, ktorý okrem vodky s ginom pil aj samotné Negroni. V poslednom čase tento drink naberá na popularite a obľúbeným sa stáva aj medzi barmanmi. Ak však patríte k tým, ktorí radi experimentujú, potom sa pri jeho príprave môžete inšpirovať receptom z dielne The Cuba Libre, kde taliansku nôtu ginu zamenili za rum. Ten svojou horkosťou dopĺňa sladký vermut, čo drinku dodáva omnoho viac dômyselnosti.
Na prípravu drinku Negroni budeme potrebovať:
- kvalitný rum (ako náhrada ginu)
- vermut
- campari
- čerstvú pomarančovú kôru
- ľad alebo ľadovú drť
Postup na prípravu:
Do vychladeného pohára si nalejeme rum, sladký vermut a campari v rovnakom pomerovom množstve. Na záver prisypeme do pohára ľad a jemne ho ozdobíme kúskami pomarančovej kôry.

CUBA LIBRE
Už samotný názov nám našepkáva, že tento drink pochádza z prostredia exotickej Kuby. S jeho vznikom sa vraj spája rok 1900, kedy ním americkí vojaci oslavovali koniec kubánskej vojny za nezávislosť. A kým v minulosti symbolizoval slobodnú Kubu, za viac ako 100 rokov sa z neho stal svetoznámy a mimoriadne obľúbený drink, ktorý dnes nemôže chýbať na žiadnej dobrej letnej párty. Cuba Libre sa dodnes pripravuje z pôvodných ingrediencií. Výhodou je, že jeho príprava nie je vôbec náročná, a tak si temperamentnú atmosféru Kuby môžete namiešať aj doma.
Na prípravu drinku Cuba Libre budeme potrebovať:
- kubánsky rum, napr. Bacardi
- Coca-Colu
- limetku
- kocky ľadu
Postup na prípravu:
Do pohára ľubovoľnej veľkosti najskôr vložíme niekoľko kociek ľadu a kúsky limetky. Zmes zalejeme rumom a zvyšok pohára dolejeme Coca-Colou. Pomer rumu a Coly si môžeme navoliť podľa seba, záleží len na tom, či chceme letný light drink, alebo klasiku v kubánskom štýle, ktorá obsahuje veľa rumu a kvapku Coly.

Foto: zdroj PR


MOJITO
Mojito je ďalším z obľúbených drinkov, ktorého korene siahajú priamo do srdca exotickej Kuby, do slnečnej Havany. Jeden z príbehov hovorí o Mojite ako o „Aguardiente de caña“, horiacej vode doplnenej o limetku, mätu a šťavu z cukrovej trstiny, ktorá sa na Havane používala ako liek. Podľa druhého príbehu Mojito vzniklo medzi otrokmi, ktorí boli na Kubu privezení z horúcej Afriky a pracovali na poliach s trstinovým cukrom. Dnešné Mojito patrí k osviežujúcim letným drinkom, ktorými si radi krátime chvíle nielen na dobrej párty, ale aj pri večerných posedeniach s priateľmi. Vďaka jeho obľúbenosti sa z pôvodnej receptúry vytvorilo aj viacero nealkoholických verzií či variácií, ktoré namiesto limetky využívajú chuť pomaranča a malín, či zeleného času namiesto sódy.
Na prípravu drinku Mojito budeme potrebovať:
- rum, napr. Santiago de Cuba alebo Mulata
- čerstvé lístky mäty
- trstinový cukor
- čerstvú limetku
- perlivú minerálku
- kocky ľadu alebo ľadovú drť
Postup na prípravu:
Do pohára najskôr vložíme neošúpané kúsky limetky, z ktorých madlovaním dostaneme čo najviac šťavy. Pridáme trstinový cukor a mätové lístky, ktoré si pred použitím položíme na stôl a párkrát po nich buchneme, aby sa z nich uvoľnila mätová esencia. Zmes poriadne premiešame, treba sa však vyhnúť točivým pohybom, aby horkosť mäty a limetovej kôry nepokazili celkovú chuť drinku. Pohár potom zaplníme ľadom takmer po okraj, prilejeme rum a zalejeme poriadne vychladenou sódou. Na záver môžeme drink podľa potreby dochutiť a ozdobiť kúskami limetky.

Zdroj: PR

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.