marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: TV7 Foto: TV7

Mesto Prešov uviedlo do skúšobnej prevádzky elektrické kolobežky.

Cieľom je zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.

Prešovčania aj návštevníci mesta si odteraz môžu vychutnať Prešov už aj z elektrickej kolobežky, ktorú si stačí požičať. Táto možnosť alternatívnej dopravy navyše prispieva k udržateľnej mobilite v meste a k zníženiu dopravnej záťaže. E-kolobežky sa v Prešove nachádzajú celkom na 45 miestach. Prešovčania ich môžu nájsť v centre, na sídliskách, pri zastávkach MHD, v blízkosti stanice, pri univerzite či pri obchodných centrách a na ďalších frekventovaných miestach. E-kolobežky sú umiestnené tak, aby umožňovali jednoduchý a pohodlný presun osôb a boli ľahko dostupné. E-kolobežky sú vždy pri údržbe a dobíjaní dezinfikované, čo v kombinácii s hygienickými a bezpečnostnými odporúčaniami vytvára pre obyvateľov ďalšiu možnosť efektívnej a bezpečnej prepravy po meste. Medzi najväčšie výhody e-kolobežiek patrí rýchle premiestňovanie na krátke vzdialenosti. „Prešovu sa úspešne darí napĺňať víziu moderného európskeho mesta. Veľmi ma teší, že k fungujúcim projektom v meste teraz pribudli aj zdieľané e-kolobežky. Pozývam Prešovčanov aj návštevníkov nášho mesta, aby vyskúšali všetky výhody tejto novinky,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mesto Prešov a spoločnosť BOLT podpísali memorandum, ktorým sa začína testovacia prevádzka elektrokolobežiek v Prešove. Počas nej bude možné zistiť prípadné nedostatky tejto služby a nastaviť systém pre dlhodobú prevádzku. Servis e-kolobežiek vrátane kontroly, údržby, zberu, distribúcie a nabíjania bude zabezpečovať ich prevádzkovateľ - spoločnosť BOLT. Mestu Prešov tak nevznikajú prevádzkové náklady. „Tento druh mikromobility je známkou perspektívnej budúcnosti mesta. Sme radi, že práve my môžeme mestám prinášať takéto moderné riešenia. Veríme, že v dohľadnej dobe nám bude umožnené ponúkať svoje služby aj v ďalších mestách na Slovensku,“ dodal Roman Sysel, regionálny manažér Bolt pre strednú Európu.

 Zapožičanie pomocou aplikácie v smartfóne

E-kolobežku môžu Prešovčania využívať vďaka aplikácii v smartfóne. Stačí si založiť účet, ktorý je prepojený s kreditnou kartou, debetnou kartou, alebo inou platobnou metódou podporovanou aplikáciou. Užívatelia, ktorí chcú jazdiť na kolobežkách v Prešove a už majú stiahnutú aplikáciu Bolt na prepravu osôb, uvidia po aktualizácii vo svojej aplikácii ikonku kolobežky. Kliknutím na ňu sa dostanú do rozhrania na zapožičanie kolobežiek. Ľudia, ktorí aplikáciu Bolt ešte nemajú, si ju môžu stiahnuť z Google Play alebo App Store. Kolobežka sa odomkne naskenovaním QR kódu, ktorý sa nachádza na každej z nich. Pri prvom použití aplikácie sa zobrazia pokyny pre užívateľa, ako bezpečne jazdiť na kolobežke a kde ju zaparkovať tak, aby ostatným ľuďom neprekážala.

Odomknutie kolobežky bude stáť ako v každom meste na Slovensku 50 centov, a za každú minútu strávenú na kolobežke zaplatí jazdec 10 centov. Pri použití kolobežky počas celého dňa nebude cena nikdy vyššia ako 25 eur.

Po ukončení jazdy môže užívateľ nechať kolobežku v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ užívateľ nechá kolobežku mimo vyznačenej oblasti, môže dostať pokutu vo výške 30 eur. V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste tak, aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou. Kolobežky by sa nemali parkovať na zeleni či ceste, kde môžu tvoriť prekážku v cestnej premávke alebo vizuálny neporiadok.

Technické detaily e-kolobežiek

Všetky e-kolobežky sú pripojené do bezdrôtovej komunikačnej siete a sú vybavené systémom poskytujúcim informácie o polohe prostredníctvom GPS a antény. Vďaka tomu má prevádzkový tím prehľad o polohe všetkých e-kolobežiek v reálnom čase a dokáže ich aktívne monitorovať. Maximálna rýchlosť kolobežky je 25 km/h. Kolobežka dokáže na jeden nabíjací cyklus prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov. Skutočný počet najazdených kilometrov však závisí od štýlu používania. Nabité a dezinfikované kolobežky sú každé ráno rozvážané na určené miesta.

V Prešove majú užívatelia k dispozícii model elektrických kolobežiek Ninebot Max od Segway. Podobný s najnovším modelom je napríklad nafukovacími pneumatikami, ktoré tlmia otrasy pri jazde na nerovnom teréne. Kolobežka váži 18,7 kg a je z 90% vyrobená z hliníka a ďalších ľahkých materiálov. Výhodou hliníkovej konštrukcie je aj to, že sa dá ľahko recyklovať. V aplikácii je možné spustiť začiatočnícky mód, ktorý maximálnu rýchlosť jazdy obmedzí na 15 km/h. Na kolobežke je umiestnené prednej aj zadné svetlo. Na prednej strane a na bokoch sa nachádzajú odrazové sklá, ktoré prispievajú k vyššej bezpečnosti aj pri pohybe vo večerných a nočných hodinách.

Pri jazde na e-kolobežke je potrebné dbať na svoju bezpečnosť, ale aj na bezpečnosť chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky. E-kolobežky sú kryté poistením zodpovednosti za škodu. Toto poistenie však neslúži ako súkromné poistenie daného užívateľa.

Zdroj: mesto Prešov

Naposledy zmenené utorok, 28 júl 2020 07:45

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.