marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Odhalených vozidiel so stočenými kilometrami pribúda

Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Za viac ako dva roky od zaznamenávania údajov do Registra prevádzkových záznamov vozidiel bolo odhalených 17 179 vozidiel so stočenými kilometrami.

3 372 automobilov malo upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov a u 13 807 vozidiel bola pozmenená hodnota odometra v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov. „Kým v minulosti boli údaje o histórii najazdených kilometrov dostupné na internete, čím dochádzalo k ich zneužívaniu, informácie z RPZV sú poskytované vo forme výpisov, tzv. ODO-Passov. Tie vyhotovuje na Slovensku vyše 900 poskytovateľov ODO-Passov. V súčasnosti už mnohí predávajúci ojazdené vozidlo priamo v inzeráte na internete zverejňujú informáciu, že k vozidlu exituje ODO-Pass. Poctivý predajca bez problémov poskytne záujemcovi o kúpu vozidla údaje na jeho overenie“,konštatuje Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality. K histórii najazdených kilometrov sa spotrebiteľ dostane pomocou troch údajov: čísla ODO-Passu, dátumu posledného záznamu v ODO-Passe a posledného stavu kilometrov zaznamenaného v ODO-Passe.

„Pri overení ODO-Passu cez web stránku Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk) spotrebiteľ okrem dátumu zaznamenania kilometrov a zapísaného stavu najazdených kilometrov zistí, ktoré subjekty údaje o kilometroch počas životného cyklu vozidla do RPZV zaznamenali. V prípade poklesu stavu najazdených kilometrov sa tak dozvie kedy, ktorý subjekt a pri akej životnej udalosti údaj zapísal“, poznamenáva Miroslav Strelec. Pokiaľ ODO-Pass k vozidlu neexistuje, mal by ho kupujúci vyžadovať od predávajúceho ešte pred kúpou ojazdeného automobilu.

Okrem údajov o najazdených kilometroch sa spotrebiteľ cez web stránku RPZV dostane aj k ďalším podstatným informáciám o vozidle. „V rámci samostatnej Prílohy k ODO-Passu získa napríklad údaje či vozidlo nie je v leasingu, exekučnej blokácii, pátraní apod. Pokiaľ sú v Prílohe k ODO-Passu záznamy o poškodeniach vozidla v dôsledku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti, spotrebiteľ si môže vygenerovať Výpis o poškodeniach vozidla. Z výpisu získa informácie o poškodeniach jednotlivých častí vozidla, celkovú kalkuláciu opravy, ako aj zoznam poškodených dielov. Vygenerovanie Výpisu o poškodeniach vozidla je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu“, dodáva Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

RPZV je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v Evidencii vozidiel na Slovensku. Do registra, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra automobilu v rôznych životných situáciách počas prevádzky vozidla až do jeho vyradenia z evidencie a iné informácie o týchto životných situáciách. Cyklické zaznamenávanie stavu kilometrov a periodická kontrola počas celého životného cyklu vozidla, tvoria efektívny spôsob eliminácie podvodov s odometrami a prioritne chránia záujmy spotrebiteľov. V súčasnosti zaznamenáva údaje do RPZV 2 200 prispievateľov z automobilovej society.

Zdroj: Register prevádzkových záznamov vozidiel

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.