marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Partnerské regióny rozvíjajú prihraničný turizmus

Cezhraničná spolupráca medzi PSK a Podkarpatským vojvodstvom, ako aj miestnych samospráv, priniesla v tomto roku rozšírenie letného vlakového spojenia vojaka Švejka. K sobotnej a nedeľnej perióde jázd na linke Medzilaborce – Lupkow – Sanok/Rzeszów pribudlo piatkové spojenie. Vďaka vlaku môžu návštevníci na poľskej strane bezplatne navštíviť skanzen v Sanoku a niekoľko tamojších múzeí.

Zástupcovia slovenských a poľských prepravcov k rozšíreniu vlakového spojenia spájajúceho Horný Zemplín s poľským regiónom Bieszczady pristúpili po minuloročnej úspešnej sezóne. Počas tej jazdili vlaky v mesiacoch júl a august dvakrát denne v sobotu a nedeľu. V toto leto môžu turisti na vlak nastúpiť už aj v piatok. Premáva až do prvého septembrového víkendu a k dispozícii má 140 miest na sedenie a 132 na státie. Cieľom oboch partnerských regiónov je prispieť k rozvoju ponuky verejnej dopravy na oboch stranách hranice. Práve zmienené vlakové spojenie vytvára pre turistov ideálny priestor na letné výlety do slovensko-poľského pohraničia a prináša nové príležitosti pre spoznávanie tunajších historických, kultúrnych a prírodných krás.

Na slovenskej strane je pre návštevníkov jedným z najväčších lákadiel Múzeum moderného umenia Andyho Warhol (MMUAW) v Medzilaborciach, ktoré aktuálne hlási rekordnú návštevnosť. Verejnosť sa odtiaľ môže vybrať spoznávať ďalšie lokality severovýchodného Slovenska. A to novou autobusovou linkou, ktorá priamo nadväzuje na Vlak vojaka Švejka.
Letný turistický autobus na trase Medzilaborce – Svidník premáva počas piatka, soboty a nedele od júla do 6. septembra. Záujemcovia ním počas jedného výletu navštívia MMUAW v Medzilaborciach, Kláštor v Krásnom Brode, niekoľko drevených kostolíkov a Vojnový cintorín vo Svidníku.
V regióne Bieszczady majú turisti vďaka víkendovej kampani Vlak za kultúrou a Vlaku vojaka Švejka možnosť s bezplatným vstupom navštíviť skanzen a Historické múzeum v Sanoku, Regionálne múzeum v Rzeszówe, ale napr. aj Múzeum Podkarpackie v Krosne či Múzeum Márie Konopnickej v Żarnowieci. Táto ponuka platí počas júla a augusta, pričom spojenie do Medzilaboriec zabezpečuje poľský PolRegio.
Obľúbenú trasu zo Sanoka do Lupkowa je pritom možné absolvovať tiež v pracovné dni. Od pondelka do štvrtka po nej návštevníkov prevezú vlaky Bieszczadzki Rys, Prymas a Bieszczadzki Lacznik.
Vlak vojaka Švejka je atraktívnym letným dopravným spojením medzi Slovenskom a Poľskom. A spolu s ďalšími letnými autobusovými či vlakovými spojmi prispieva k rozvíjaniu prihraničného turizmu a podpore tunajšieho cestovného ruchu.

Všetky informácie k letným dopravným spojeniam na slovenskej strane nájdete na www.severovychod.sk a na poľskej strane na https://podkarpackie.pl/index.php/turystyka.

Zdroj: Ivana Ondriová, PSK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.