marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: Letní rebeli (2020) Foto: Letní rebeli (2020)

Slovensko-nemecká koprodukcia prinesie do kín už 13. augusta rodinný film Letní rebeli.

Objavia sa v ňom herci zo Slovenska, Nemecka i Čiech, nakrúcalo sa najmä na Slovensku. Pozrite si trailer filmu pre deti a ich rodičov, ktorých sa v našom regióne nakrúca v dnešnej dobe veľmi málo.

Nevšedná práca s detskými hercami
Filmov, v ktorých deti nielen účinkujú, ale ktoré sa priamo detských životov a tém s nimi súvisiacich dotýkajú, vzniká na Slovensku málo, napriek tomu, že ide historicky o jeden z našich najobľúbenejších formátov. Výberu detských hercov, Slovenky Liany Pavlíkovej a Čecha Eliáša Vyskočila, predchádzalo viacero castingových kôl, kde sa kládol dôraz nielen na ich individuálne vyžarovanie a výkony, ale aj na ich vzájomnú spoluprácu a porozumenie si. ”Eliáš a Liana boli od začiatku veľmi prirodzení, a to aj keď hrali filmovú postavu,” spomína na začiatky spolupráce režisérka Martina Saková, “Obaja po tom navyše veľmi túžili, tešili sa na nakrúcanie.” Spolupráca s nimi bola výborná a výsledkom je film, ktorý svoju svetovú premiéru zažil v Južnej Kórei na 15. ročníku medzinárodného festivalu pre deti a mladých BIKY (Busan International Kids & Youth Film Festival).

Trailer plný letného dobrodružstva
Film bude súťažiť na viacerých detských filmových festivaloch, vidieť ho budú môcť nielen detskí diváci v Čechách, kde bude mať európsku premiéru na festivale v Zlíne, vo Švédsku, Nórsku, Taliansku či Nemecku. “Pre potreby prezentácie filmu na rozličných medzinárodných trhoch sme vytvorili niekoľko alternatív trailerov, pri ktorých sme zohľadňovali národné špecifiká jednotlivých krajín,” uviedla slovenská producentka filmu Katarína Krnáčová zo spoločnosti Silverart, “Veľmi sa tešíme, že slovenskému publiku môžeme predstaviť trailer, ktorý, verím, zaujme a od 13. augusta sa spoločne všetci stretneme v kine.”

Množstvo slovenských lokácií
Film Letní rebeli sa nakrúcal prevažne na Slovensku, niektoré obrazy sa realizovali v Nemecku. Zahrali si v ňom aj neherci z miest a obcí v hornej Nitre, najmä v Handlovej. Vo filme budú môcť regiónu znalí spoznať ulice ako 29. augusta, Duklianska, Švermova, Parková, Poštová, Partizánska, Štrajková, Krššáková či Mierové námestie. Nakrúcalo sa ale vo viacerých slovenských mestách, okrem Handlovej to boli mestá Prievidza, Nová Dubnica a Trenčín, v Nemecku sa nakrúcalo v Drážďanoch na pobreží Baltického mora a na rieke Isar.
Film finančne podporil Audiovizuálny fond aj v spolupráci s SPP, európsky fond Creative Europe - MEDIA a nemecký fond BKM, Kuratorium junger deutscher Film a DFFF. Slovenským koproducentom je RTVS.

 

Synopsa
Letné prázdniny: jazdy v dodávke, dedko, splavovanie priezračných riek na Slovensku, epická zábava. Asi tak by sa dali opísať očakávania 11-ročného Jonáša pri predstave svojich letných prázdnin. Jeho rodina sa však po smrti otca od seba vzdialila a Jonášova matka Beate sa rozhodla, že namiesto toho, aby išli na leto na Slovensko, ako to robievali s otcom, pôjdu si vychutnať zdravé prímorské podnebie k tete. Jonáš si teda zbalí svoje veci a naplánuje dokonalý a spočiatku absolútne utajený útek k dedovi Bernardovi na Slovensko. Po príchode však veľmi rýchlo pochopí, že smrťou otca sa zmenil aj dedko. Starý železničniar na dôchodku neprežíva práve najlepšie obdobie. Jonáš sa rozhodne, že to musí zmeniť.
Čoskoro sa k nemu pridáva nová kamarátka Alex, s ktorou zrealizujú množstvo dobrých nápadov až na hranici zákona. Dôsledky na seba nenechajú dlho čakať: polícia je im na stope a deti sa musia vyrovnať s prvým podnikateľským neúspechom. Naštrbí to nielen celkovú pohodu, ale aj ich vzájomný vzťah. Zdá sa, že už nič nebude tak ako predtým, no čoskoro sa ukáže, že všetko bude ešte lepšie. Prázdniny neskrotíš!

Obsadenie
Jonáš: Eliáš Vyskočil
Dedo Bernard: Pavel Nový
Alex: Liana Pavlíková
Mama Beate: Kaya Marie Möller
Gizela Kvetoňová: Szidi Tobias
Pani Šmitkeová: Jana Oľhová

Štáb
Réžia: Martina Saková
Scenár: Sülke Schulz, Martina Saková
Kamera: Jieun Yi
Producentka / Slovensko: Katarína Krnáčová, Silverart
Producent / Nemecko: Martin Kleinmichel, Projector23
Hudba: Paul Eisenach
Strih: Martin Herold
Zvuk: Alexander Bori, Ján Krnáč
Kostýmy a scéna: Miriam Struhárová

http://www.filmletnirebeli.sk
Sledujte film aj na sociálnych sieťach!
Facebook: https://www.facebook.com/letnirebelifilm/
Instagram: https://www.instagram.com/letnirebelifilm/


Zdroj: Perla Žinčíková

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.