marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pohár, šperky či maľovanie na sklo

Foto: tavenie skla archeopark, zdroj Tripolitana Foto: tavenie skla archeopark, zdroj Tripolitana

V Hanušovciach nad Topľou si môžete vyrobiť pohár, šperky či skúsiť maľovať na sklo

Krajské múzeum v Prešove – kaštieľ Hanušovce privíta tento víkend medzinárodný sklársky workshop pod názvom História skla 2020. Pripravený je bohatý program pre odbornú ale aj laickú verejnosť. Špeciálny program je určený najmä deťom, ktoré sa môžu zmeniť
na sklárskych majstrov. Z verejných zdrojov podporil podujatie aj Fond na podporu umenia.

Už tento piatok sa v Krajskom múzeu v Prešove - pobočke Hanušovce nad Topľou uskutoční 4. ročník vedecko-populárneho podujatia História skla 2020. Podľa odbornej pracovníčky múzea Eleny Dercovej bude konferencia zameraná najmä na výskum histórie výroby skla v rôznych časových obdobiach. "Účasť na konferencii prisľúbili viacerí odborníci na históriu a technológiu výroby skla, archeológovia, sklári a zástupcovia odborných škôl. Výnimočná bude určite aj prezentácia sklenených archeologických nálezov z rôznych lokalít," hovorí Ing. Elena Dercová, odborná pracovníčka Krajského múzea v Prešove.

Foto: návštevníci archeoparku, zdroj Tripolitana

Počas obidvoch dní bude podľa nej v archeoparku prebiehať aj sklársky workschop. Návštevníci múzea sa tak okrem obdivovania sklárskeho remesla môžu aktívne zapojiť do rôznych činností. "Široká verejnosť, vrátane detí, sa bude môcť napríklad zúčastniť na experimentálnom tavení skla. A ako bonus si budú môcť vyrobiť sklenené výrobky podľa svojich predstáv - rôzne drobné predmety či šperky," vysvetľuje Dercová. Ako ďalej dodáva, pripravený program je natoľko rôznorodý, že si na svoje prídu všetky vekové skupiny návštevníkov.

Podujatie vďaka podpore FPU spolu s Prešovským samosprávnym krajom a Krajským múzeum v Prešove organizuje Komisia pre podporu interdisciplinárneho výskumu historického skla na Slovensku pôsobiaca pri výbore Slovenskej archeologickej spoločnosti SAV, Fun Glass – Trenčianska Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenská sklárska spoločnosť a RONA a.s. Lednické Rovne. Program pre verejnosť sa uskutoční v piatok 24. júla a v sobotu 25. júla 2020 od 8.00 h do 18.00 h. v kaštieli a v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou.

 

Zdroj: Tripolitana

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.