marec 29, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rekonštrukcia Múzea Andyho Warhola

Foto: zdroj PSK Foto: zdroj PSK

Pri projekte rekonštrukcie MMUAW v Medzilaborciach PSK spolupracuje s Technickou univerzitou v Košiciach

Prešovský samosprávny kraj je o krok ďalej v príprave plánovanej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Spoluprácu pri vytvorení projektovej dokumentácie a realizačnom projekte deklarovali včera podpisom memoranda predseda PSK Milan Majerský a rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť. Hlavným zmyslom Memoranda o vzájomnej spolupráci uzatvoreným Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE) je realizácia komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, na ktorú vláda v októbri 2019 vyčlenila 7,1 milióna eur. Obnova múzea má priniesť rozvoj regiónu, a to najmä z pohľadu lokálnej ekonomiky, turizmu, kultúry a propagácie Slovenska v zahraničí prostredníctvom svetoznámej značky Warhol. „Túto investíciu pokladáme za mimoriadne dôležitú pre zatraktívnenie mesta a regiónu. O to viac nás teší, že sme našli partnera – Technickú univerzitu v Košiciach, ktorý je odborne, kapacitne i personálne zdatný pre prípravu tejto veľkej stavby. Nový vzhľad múzea by mal korešpondovať s jedinečným európskym významom a odkazom samotného Andyho Warhola. V univerzite a jej kreatívnom tíme, ktorý nám pre tento výnimočný projekt ponúkol výnimočné riešenia a pozoruhodný koncept , vidíme záruku, že táto kultúrna inštitúcia v Medzilaborciach bude unikátom“ uviedol predseda PSK Milan Majerský. Ako dodal, univerzita už od minulého roka pracovala na architektonickej štúdii a dopracovaní projektovej dokumentácie na plnohodnotnú úroveň pre stavebné povolenie.

Memorandom sa Technická univerzita v Košiciach zaviazala, že vynaloží úsilie aj k návrhu projekčných prác, zadefinuje rozsah činností pre inžiniering a bude poskytovať odborné služby i konzultácie počas prípravy projektovej dokumentácie i samotnej realizácie. „Projekt je potrebné rozšíriť, aby sa dostal do takej fázy, aby naň ešte nadviazal projekt realizácie. Sme veľmi radi, že budeme môcť spolupracovať na tejto ušľachtilej myšlienke . Všetci by sme mali byť pyšní na to, čo máme na Slovensku, osobitne na východe krajiny, pretože Andy Warhol pre pop art a umenie spravil obrovské míľové kroky. Som rád, že si to konečne niekto všimol a aj my môžeme maličkým príspevkom prispieť k tomu, aby toto meno a kontext s týmto krajom sa dostal do širokého povedomia verejnosti,“ uviedol pri podpise dokumentu rektor TUKE Stanislav Kmeť.

 


Ďalšie prípravné práce i samotná realizácia projektu nateraz závisia od finančných prostriedkov prisľúbených bývalou vládou, ktoré ale zatiaľ krajská samospráva nedostala. Prvá splátka vo výške 2 milióny eur mala byť pôvodne vyplatená do konca januára tohto roku, z dôvodu mimoriadnej situácie sa plnenie uznesenia posunulo na neskorší termín. „Aktuálne prebieha posudzovanie štátnej pomoci na základe dožiadania ďalších dokladov. Intenzívne komunikujeme s ministerstvom financií, veríme, že nebudú žiadne prekážky pre získanie už vyčlenenej dotácie. Záleží nám na tom, aby sme tento zmysluplný projekt naplno odštartovali a vynovené múzeum v Medzilaborciach dostali na svetovú mapu kultúry,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

Prešovský samosprávny kraj plánuje za pridelené financie zrekonštruovať fasádu, priestory, vybudovať prístavbu i nadstavbu vrátane nových schodísk a výťahov. Dotačné peniaze chce využiť na zateplenie, výmenu okien, dverí, zasklených stien či podláh, výmenu elektrického vedenia, vzduchotechniky, ako aj zabezpečovacieho systému. Rekonštrukcia múzea prinesie rozšírenie galérie i depozitu, vznik nových ateliérov, priestor pre vzdelávacie programy až po pútavejšie expozície. Prestavba tejto kultúrnej inštitúcie ponúkne do budúcna možnosti usporiadania rôznych podujatí, ako aj prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou.

 

Zdroj: PSk, Daša Jeleňová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.