marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Leto v kultúrnych organizáciách kraja je v plnom prúde

V ponuke sú multižánrové výstavy, festivaly, rozprávkové cykly i divadelné premiéry. Kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK si na letnú sezónu 2020 pre návštevníkov pripravili viacero zaujímavých podujatí. Kultúrne leto odštartovali už v júni a počas takmer troch mesiacov verejnosti ponúknu mnohé umelecké a historické expozície, vernisáže, workshopy, prednášky, tvorivé dielne, festivaly, detské tábory či besedy. Prešovský samosprávny kraj zaviedol minulé leto do svojich kultúrnych organizácií zvýhodnené rodinné vstupné a zvýhodnené rodinné zápisné. Zavedené opatrenia prispeli nielen k podpore rodín s deťmi, ale aj k podpore turizmu v Prešovskom kraji. Taktiež sa zvýšila návštevnosť v kultúrnych organizáciách PSK a ich dostupnosť pre viacdetné rodiny. „Náš región má v sebe obrovský potenciál či už v oblasti cestovného ruchu, turizmu alebo kultúry, ktorý je potrebné podporovať. A ja som rád, že už niekoľko rokov poskytujeme dotácie z vlastných zdrojov práve na tvorbu i prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt v našom kraji, na rekonštrukciu jeho kultúrnych pamiatok či na podporu kultúrnych podujatí. Pomáhame tak zvýšiť atraktivitu a návštevnosť zaujímavých a mnohokrát ešte neobjavených miest v našom regióne,“ vyjadril sa predseda PSK Milan Majerský.

Podujatia siedmich župných múzeí lákajú aj počas tohto leta svojou pestrosťou a presahom do dávnej i nedávnej minulosti.
Krajské múzeum v Prešove v Rákociho paláci sprístupnilo verejnosti do 13. septembra výstavu výnimočných umeleckých diel „Belle époque – Krásne časy“. Návštevníkom v júli tiež ponúka expozíciu historickej lekárne U sv. Trojice, od septembra prezentáciu maliarskej tvorby J. Daňa či výstavu mortuárií. Kaštieľ a archeopark v Hanušovciach nanovo odštartoval interaktívny program Prázdniny v praveku s trvaním do konca augusta. Vo svojom letnom repertoári podujatí má tiež cykly prednášok a štyri výstavy, jednou z nich je aj Štafirung – Svadobné veno Márie Gundelfingen. Kaštieľ Stropkov zaujme hneď dvomi letnými vernisážami - ukážkou soľnobanskej čipky a výstavou k 60. výročiu vzniku Tesly Stropkov.

Barokové slávnosti sú témou otvorenia tohtoročnej letnej turistickej sezóny na Hrade Ľubovňa. Slávnosti majú priblížiť obdobie postavenia a otvorenia Paláca Ľubomirských, na rozsiahlu obnovu ktorého prešovská župa vyčlenila 1,8 mil. eur. Na Hrade Ľubovňa sa môžu návštevníci tešiť aj na hradné slávnosti, XIV. ročník hradných rozprávok s pesničkami, nočné prehliadky či hudobné koncerty, podujatia v skanzene a augustový 13. ročník Dňa medu.

Múzem v Kežmarku si na nádvorí Kežmarského hradu aj toto leto pripravilo rozprávkový cyklus a letné kino. Na nádvorí sa koncom júla uskutoční tiež koncert Katky Koščovej a tradičný divadelný festival. Vo vnútri hradu je v rovnaký mesiac naplánované odhalenie Tajomstva v kaplnke so vstupom aj do netradičných priestorov hradu a koncert barokovej hudby „La Nuove Musiche“.

Podtatranské múzeum v Poprade ponúka verejnosti výstavu súťažných návrhov expozície Kniežacej hrobky z Popradu. Z ďalších počinov je počas celého leta stále sprístupnený výber z tvorby M. Ružinského a výstava Herbár. Osídľovanie jaskýň či krajina nekonečných stepí sú témy júlovej Letnej čitárne v múzeu a v septembri sú tu pripravené Dni Európskeho kultúrneho dedičstva.

Až do 31. augusta si môžu návštevníci v Šarišskom múzeu Bardejov pozrieť výstavu „Drobný email“ M. Lovackého a R. Tarasovičovej. V skanzene je v mesiaci júl pripravená prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru, začiatkom augusta remeselnícky workshop, v septembri vystúpenie ochotníkov z Raslavíc či výpal keramiky.

Prierezovú výstava z tvorby O. Buhajovej môže verejnosť vo Vihorlatskom múzeu v Humennom vidieť do konca júla. Skanzen Humenné v lete znovu oživí remeslá a v auguste zrealizuje multižánrový múzejný projekt prezentácie rusínskej kultúry. September sa tu bude niesť v znamení rusínskeho folklórneho festivalu a Dňa rómskej kultúry.

Múzeum moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach pripravuje v letnej sezóne exkluzívnu multimediálnu výstavu „Keith Haring - Radiant world/Žiarivý svet“, slovenskú premiéru legendárnej výstavy Pax Britannica „Pekelný mier“ a tiež celoprázdninové formáty prednášok či kreatívne workshopy inšpirované street-artom i pop-artom.

V galériách v pôsobnosti krajskej samosprávy sa môže verejnosť tešiť na projekty s medzinárodným charakterom, vo hvezdárni na exkurziu do observatória, v divadlách na nové divadelné hry a inscenácie. Tatranská galéria v Poprade 22. júla odštartuje veľký výstavný medzinárodný projekt s trvaním do novembra 2020 „Svet izmov alebo Umenie neodísť“. Mladí umelci v galérii počas leta absolvujú denný tábor a nadšenci fotografovania dve fotovýstavy inštalované vo Vile Flóra v S. Smokovci .

Séria výstav čaká na návštevníkov aj v Šarišskej galérii v Prešove. Do konca septembra je tu sprístupnená výstava diel A. Račka a košického pustovníka J. Jakobyho. Od 27. do 31. júla galéria pripravuje zaujímavý denný tábor „Obleč si umenie“ a od 10. augusta Sochárske sympózium „Práci česť!“.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove je síce v komplexnej rekonštrukcii, milovníci astronómie však majú dvere otvorené do Vihorlatskej hvezdárne v Humennom a na Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. K dispozícii sú tu večerné pozorovania ďalekohľadom a exkurzie v areáli observatória s možnosťou spoznať jeho prístrojové vybavenie.

Župné divadlá v mesiacoch júl a august pauzujú, no už 4. septembra štartuje Divadlo Jonáša Záborského v Prešove s prvou premiérou - inscenáciou Ťapákovci a v septembri pokračuje rozprávkou Medovníkový domček či derniérou muzikálu Nikola Šuhaj. Divadlo Alexandra Duchnoviča Prešov je v septembri na medzinárodnom divadelnom festivale v Čechách, no stíha aj premiéru novej hry Detektor lži, a to už 18. septembra.

Tohtoročné leto bude bohaté aj na mnohé literárne a edukatívne podujatia v ôsmich župných knižniciach v Prešove, Bardejove, Humennom, Vranove n/Topľou, S. Ľubovni, Poprade, Svidníku a Levoči. Už po piatykrát spustili knižnice pre svojich čitateľov úspešný projekt Prečítané leto. Pripravili si tiež kreatívne aktivity, prednášky s prírodovedcami, viaceré besedy a literárne debaty, výstavy fotografií, hlavolamové súťaže, mozgové rozcvičky, piknikové čítanie, tvorivé dielne a detské tábory.

Osvetové strediská v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v Bardejove, Vranove n/Topľou, Svidníku, Poprade a S. Ľubovni počas leta ponúkajú letnú školu fotografie, výtvarné a fotografické výstavy, prezentácie publikácií, tvorivé dielne s charakterom denného tábora, plenéry, dožinkové slávnosti a hneď niekoľko festivalov rôznych žánrov. Tie odhalia napríklad dedinské zvyky či rusínsky folklór, ale napr. aj poľsko-goralskú kultúru.

Všetky informácie o aktuálne prebiehajúcich a plánovaných podujatiach v kultúrnych organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK nájdete na webovom sídle kraja v sekcii kalendár: https://www.po-kraj.sk/sk/kalendar/.


Zdroj: PSk, Ivana Ondriová

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.