marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Novokňazi vstúpili do služby s osobitným požehnaním Svätého Otca Františka

V mariánskej bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine sa v nedeľu 19. júla uskutočnili kňazské vysviacky. Presbyterské rady Prešovskej archieparchie sa rozšírili o troch novokňazov Miroslava Chorendžáka, Martina Tokára a Jána Vargu. Archijerejskú svätú liturgiu slávil a sväté tajomstvo kňazstva udelil vysokopreosvietený vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita. Spolu s ním koncelebroval aj vzácny hosť Mons. Giacomo Guido Ottonello, apoštolský nuncius na Slovensku. Na slávnosti bol prítomný aj nunciov sekretár Andriy Yevchuk a takmer 30 kňazov. Medzi nimi boli prítomní aj šiesti novokňazi, ktorí boli vysvätení v predošlých termínoch koncom júna.

V homílii vladyka Ján vychádzajúc z evanjeliovej udalosti o uzdravení dvoch slepcov, poukázal na Ježišovu uzdravujúcu moc, ktorá uzdravuje nielen na tele, ale aj na duši. „Pán Ježiš túži uzdraviť každého človeka na tele, ale predovšetkým na duši, túži nám vrátiť zrak duše, svoju milosť, túži vstúpiť do nášho života, do Tvojho i do môjho života, túži vstúpiť do našich sŕdc, aby sme videli Božie veci a žili v milosti posväcujúcej,“ zdôraznil arcibiskup v homílii.

K tomu, aby človek mohol zažívať uzdravenie je potrebné úplne sa odovzdať do Božích rúk. Práve absencia viery spôsobuje podľa arcibiskupa duchovnú slepotu. Takýto človek nevidí ani krásu pozemského život vo svetle Božom, a nemôže ani túžiť po nadprirodzenej kráse neba. A práve kňazská služba sprítomňuje jediného lekára, ktorý uzdravuje dušu a prinavracia jej zrak. Arcibiskup preto vyzval novokňazov: „Starajte sa o všetkých veriacich, všímajte si ich problémy a ťažkosti, sprevádzajte ich v ich chorobách a krížoch. Starajte sa o manželské páry vo farnosti, aby boli otvorené životu, aby v ňom videli požehnanie, ktoré dáva jedine Boh.“ Nakoniec novokňazov pozval, aby všetky svoje starosti vedeli odovzdať Kristovi zvlášť cez jeho Matku Presvätú Bohorodičku, ktorá je mocnou orodovnicou a utešiteľkou pre všetkých kňazov.

Kňazská vysviacka má v archijerejskej svätej liturgii miesto po Veľkom vchode, teda po prenesení darov chleba a vína na prestol. Svätenci boli najprv predstavení svätiteľovi a po pozdrave s ním trikrát obišli oltár. Nasledovalo vyznanie viery a zloženie prísahy vernosti a poslušnosti Svätému Otcovi a arcibiskupovi. Potom arcibiskup kládol jednotlivo ruky na hlavy svätencov a zvolával na nich Božiu milosť, ktorá „ustanovuje nehodných diakonov na kňazov.“ Po svätení si ľahli na zem v znamení kríža a po následnej modlitbe vladyku nad nimi prijali za spevu „Axios“ – „je hodný“ vonkajšie znaky kňazstva – všetky časti kňazského liturgického rúcha a liturgikon. Potom už novokňazi vstúpili do svätyne cárskymi dverami a zapojili sa do slávenia svojej prvej svätej liturgie v kňazskej službe, v spoločenstve so svojím arcibiskupom, apoštolským nunciom na Slovensku a spolubratmi kňazmi.

Na konci slávnosti poďakoval arcibiskupovi, apoštolskému nunciovi, všetkým kňazom, rodičom svätencov, ako aj všetkým prítomným novokňaz Martin Tokár, ktorý zdôraznil, že chcú byť kňazmi podľa Kristovho vzoru a nasledovať ho v poslušnosti, obetavosti a milosrdenstve.
Novokňazom sa potom prihovoril apoštolský nuncius Mons. Giacomo Guido Ottonello, ktorý zdôraznil dôležitosť pokory, ako matky všetkých čností. „Buďte pokorní kňazi, ktorí nebudú sústrediť veriacich na seba, ale na Krista. Lebo z jeho milosti, ste tým, čím ste,“ povedal v príhovore nuncius. Následne odovzdal všetkým deviatim tohtoročným novokňazom Apoštolské požehnanie Jeho Svätosti pápeža Františka, ktorý na orodovanie Presvätej Bohorodičky zvoláva hojnosť Božích milostí na každého svätenca.

Pri spoločnom obede si potom novokňazi z rúk arcibiskupa Jána Babjaka SJ prevzali svoje prvé menovacie dekréty, ktorými ich ustanovil za kaplánov v jednotlivých farnostiach Prešovskej archieparchie.

 

Zdroj: Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.