marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: Diskusia ku kandidatúre na EHKM 2026, autor: TV7 Foto: Diskusia ku kandidatúre na EHKM 2026, autor: TV7

V polovici júla sa v Caraffovej väznici konala tlačová konferencia vo forme verejnej diskusie ku kandidatúre mesta Prešov na titul EHMK 2026 za účasti viceprimátora mesta Prešov Vladimíra Feľbabu.

Okrem viceprimátora, ktorý je poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026 sa diskusie zúčastnil aj autor projektu Matúš Binc, konzultant Peter Migaš, či kultúrny mediátor Lukáš Garbera. Mesto Prešov zároveň spustilo nový web ku kandidatúre a predstavilo základný vizuál internetovej stránky www.presov2026.eu a vyhlásilo verejnú výzvu na zapojenie sa do projektov súvisiacich s EHMK. Web bude slúžiť ako oficiálna stránka pre prihlasovanie projektov a podujatí, ktoré by sa mali realizovať počas nasledujúcich piatich rokov, a taktiež počas samotného roka 2026. Ústredným mottom novej web stránky je claim: Iba spolu máme šancu. Mesto Prešov chce totiž v rámci kandidatúry spájať umelcov zo všetkých sfér, vrátane hudobníkov či výtvarníkov. Na príprave projektov ku kandidatúre na prestížny titul EHMK 2026 už teraz intenzívne pracuje realizačný tím zložený zo zástupcov úspešných umelcov a skúsených odborníkov. „Našou ambíciou je spracovať kvalitný projekt, ktorý nadviaže na kultúrne tradície našich predkov a tvorbu súčasných umelcov. Zároveň chceme zapojiť do prípravy čo najširšiu verejnosť, ktorá sa bude môcť vyjadriť k otázke kam by mala smerovať kultúra v našom meste,“ uviedol viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba, poverený zástupca mesta pre projekt Prešov Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Mesto Prešov kandidovalo na prestížny európsky titul už v minulosti. V rámci súboja o titul EHMK 2013 však skončilo na druhom mieste, tesne za susednými Košicami. V snahe nadviazať na ich úspech preto úzko spolupracujeme priamo s členmi víťazného tímu z roku 2013, medzi ktorými je aj Michal Hudák z OZ Východné pobrežie. Cieľom realizačného tímu je pripraviť projekty s európskym rozmerom, ktoré budú aplikovateľné v ďalších veľkých mestách. „Je najvyšší čas spojiť sily mesta a súkromného kultúrneho sektora. Teraz máme šancu ukázať celému Slovensku, že môžeme byť lídrom v oblasti kultúry,“ uviedol hudobník Miro Tásler.

Kandidatúra na titul EHMK 2026 pre mesto Prešov znamená naštartovanie novej etapy kultúrneho života a začiatok nového chápania kultúry v celom regióne. Zisk tohto prestížneho titulu môže pomôcť zmeniť tvár nášho mesta a vytvoriť Prešovu novú identitu. Dôležitá je však precízna príprava, na ktorej sa podieľa užší realizačný tím v zložení Matúš Binc, Peter Migaš, Lukáš Garbera a Erik Muľ. „Momentálne pracujeme na nosných projektoch, ktoré budú tvoriť kostru kandidatúry mesta Prešov. Všetky projekty predstavíme v bid booku, ktorý odovzdáme do konca roka 2020,“ uviedol konzultant projektu EHMK 2026 Peter Migaš.

Zdroj: Mesto Prešov

Súvisiace položky (podľa značky)

  • Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady Sadzby miestnych daní a poplatky za odpady

    Predkladaný návrh zvýšenia sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2023 by priniesol do rozpočtu mesta navýšenie o približne 531 000 € a návrh na zvýšenie poplatkov za odpady navýšenie o približne 3 647 000 €.

  • Začína sa jesenná deratizácia Začína sa jesenná deratizácia

    Mesto Prešov v týchto dňoch začína s realizáciou pravidelnej celoplošnej deratizácie verejných priestranstiev, ktorá potrvá počas celého mesiaca október 2022.

  • Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica Zrekonštruovaná hasičská zbrojnica

    Najstarší dobrovoľný hasičský spolok v Uhorsku vznikol v roku 1835 v Arade. Ako druhý bol v roku 1847 založený spolok v Prešove. Jeho existenciu dokladá Zakladacia listina vydaná 7. júla 1847 v Prešove. V tomto období v Uhorsku vznikali dobrovoľné hasičské spolky, ktoré predstavovali ďalšiu formu organizovaného boja proti požiarom a boli predchodcami dnešných dobrovoľných a profesionálnych zborov. 

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.