marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: zdroj KR PZ v Prešove Foto: zdroj KR PZ v Prešove

Munícia zlikvidovaná odstrelom na mieste

Na základe oznámenia 40 ročného muža z obce Kysak 06.07.2020 v katastrálnom území obce Svidnička bola na miesto okamžite vyslaná policajná hliadka, ktorá miesto nálezu riadne zabezpečila až do príchodu krajských pyrotechnikov. Munícia sa nachádzala v lesnom poraste asi 700 m od obce, v časti zvanej "Žiabiny ". Išlo o muníciu z obdobia II. sv. vojny, ktorej časť bola zlikvidovaná pyrotechnikmi odstrelom priamo na mieste. Išlo o 3 ks panzer schreck, 1 ks protitankovej míny PT42, 9 ks delostreleckých granátov rôznych druhov a 1 ks protipechotnej míny.

Panzer schreck bola ručná raketová protitanková zbraň kalibru 88 mm na viac použití, ktorú užívala nemecká armáda ku koncu druhej svetovej vojny . Jeho predchodcom bol jednoduchší Panzerfaust (slovensky " pancierová päsť "), zavedený v roku 1942 , ktorý dokázal preraziť až 150 mm hrubý pancier ruských tankov na vzdialenosť 30 m. Používali ho vojaci SS (nemecká armáda od roku 1943) aj príslušníci Volkssturmu (nemecká domobrana). Protitankové míny sú určené na ničenie alebo vyradenie tankov a inej obrnenej techniky. Vyznačujú sa spravidla veľkou náplňou trhaviny (niekoľko kilogramov). Delostrelecký granát je druh munície, ktorá je naplnená výbušninou alebo bojovou otravnou látkou, prípadne inou účinnou látkou. Je určený na streľbu na veľké vzdialenosti, pričom efektívne ničí živú silu, techniku aj budovy nepriateľa. Dá sa využiť aj na vytvorenie dymovej clony, osvetlenie terénu alebo na rozhadzovanie propagačných letákov.

Pri náleze neznámej munície stále platí, že s ňou nesmieme manipulovať a je potrebné ihneď túto skutočnosť oznámiť na polícii. Nezabudnite polícii uviesť aj presné miesto nálezu.

 

Zdroj: KR PZ v Prešove a wikipedia

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.