marec 28, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Foto: ilustračné, archív TV7 Foto: ilustračné, archív TV7

Hospodárstvo EÚ postihne tento rok v dôsledku pandémie koronavírusu hlboká recesia.

Aj napriek rýchlej a komplexnej reakcii tak na národnej ako aj európskej úrovni. Vyplýva to z Letnej hospodárskej prognózy, ktorú dnes zverejnila Európska komisia. Keďže rušenie opatrení na obmedzenie pohybu je pomalšie, než sa predpokladalo v jarnej prognóze, vplyv na hospodársku činnosť v roku 2020 bude významnejší. V letnej hospodárskej prognóze 2020 sa predpokladá, že hospodárstvo eurozóny v roku 2020 klesne o 8,7 % a v roku 2021 vzrastie o 6,1 %. Očakáva sa, že hospodárstvo EÚ zaznamená v roku 2020 pokles o 8,3 % a v roku 2021 rast vo výške 5,8 %. Recesia tak dosiahne v roku 2020 výrazne vyššiu úroveň než 7,7 % prognózovaných v jarnej prognóze pre eurozónu a 7,4 % pre EÚ ako celok. Rast v roku 2021 bude tiež o niečo tlmenejší, než sa predpokladalo na jar.

Foto: Pokles Európa, zdroj EK

Európska komisia revidovala smerom nadol aj prognózu pre Slovensko. Slovenské hospodárstvo by malo v 2020 klesnúť o 9% (6. najväčší pokles v rámci EÚ), čo je výrazne viac ako 6,7% prognózovaných na jar 2020. Dôvodmi sú pokles domácej spotreby a exportu. Oživenie by malo prísť v 2021 na úrovni 7,4% (vs. 6,6% prognózovaných pre Slovensko v máji 2020).

Foto: pokles Slovensko, zdroj EK

Riziká súvisiace s touto prognózou sú mimoriadne vysoké a prevažne nepriaznivé. Rozsah a trvanie pandémie sú v zásade stále neznáme. V prognóze sa predpokladá, že opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia sa budú naďalej postupne uvoľňovať a že nenastane „druhá vlna“ nákazy. Existuje značné riziko, že táto situácia by mohla zanechať hlbšie dlhotrvajúce stopy na trhu práce, než sa očakávalo, a pre mnohé spoločnosti by sa ťažkosti súvisiace s likviditou mohli zmeniť na problémy súvisiace s platobnou schopnosťou. Stabilita finančných trhov je vystavená rizikám a hrozí, že členské štáty nebudú schopné dostatočne koordinovať opatrenia v príslušných oblastiach politík na národnej úrovni. Ak sa nedosiahne dohoda o budúcom obchodnom vzťahu medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ, mohlo by to viesť k nižšiemu rastu, najmä v Spojenom kráľovstve. Protekcionistické politiky a nadmerný odklon od globálnych výrobných reťazcov by vo všeobecnosti mohli mať negatívny vplyv aj na obchod a svetové hospodárstvo. Existujú aj riziká lepšieho než očakávaného vývoja, ako napríklad včasná dostupnosť vakcíny proti koronavírusu. Návrh Komisie na plán obnovy zameraný na nový nástroj, Next Generation EU, nie je v tejto prognóze zohľadnený, pretože ešte nie je schválený.

Zdroj prognózy:

Táto prognóza vychádza zo súboru technických predpokladov týkajúcich sa výmenných kurzov, úrokových sadzieb a cien komodít s koncovým dátumom 26. júna. Pri všetkých ďalších vstupných údajoch vrátane predpokladov týkajúcich sa vládnych politík sa v tejto prognóze zohľadňujú informácie, ktoré boli dostupné k 30. júnu. V odhadoch sa predpokladá, že nedôjde k žiadnym zmenám politiky, s výnimkou prípadov, keď sú politiky dôveryhodne ohlásené a dostatočne konkretizované.
Európska komisia každoročne uverejňuje dve súhrnné prognózy (jarnú a jesennú) a dve priebežné prognózy (zimnú a letnú). Priebežné prognózy zahŕňajú ročné a štvrťročné údaje o HDP a inflácii za bežný rok a na nasledujúci rok, pričom ide o údaje za všetky členské štáty, ako aj súhrnné údaje za celú EÚ a eurozónu.
Ďalšou hospodárskou prognózou Európskej komisie bude jesenná hospodárska prognóza 2020, ktorá sa má uverejniť v novembri 2020.

Zdroj: EK

Súvisiace položky (podľa značky)

Reklama

Spravodajstvo - video archív

No video found

Youtube Gallery: Video List and Theme not found.